Már több mint százezer felhasználója van az e-bejelentő felületnek, amely az adatváltozások bejelentését a közműcégek felé, illetve a közműátírások ügyintézését teszi lehetővé az interneten keresztül – ismertette szerdán Budapesten a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Az e-bejelentő európai uniós forrásból a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében 1,8 milliárd forintból valósult meg.

Organized,Archive,With,Ring,Binders,And,Woman,Searching,For,Files
Fotó: Shutterstock

A felület indulásakor, 2022 februárjában 31 közműszolgáltató volt elérhető a platformon, mára viszont már több mint 180 cég csatlakozott: 131 közműszolgáltató és több mint 50 telekommunikációs vállalat. György István kiemelte, hogy az állami, ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően kényelmesen, otthonról lehet bejelenteni az adatváltozásokat a szolgáltatók felé, és nem kell személyesen megjelenni minden vállalat ügyfélszolgálatán.

Scheiring Petra, a projekt szakmai vezetője a rendszer legfrissebb fejlesztéseit bemutatva elmondta, hogy átláthatóbb és felhasználóbarátabb lett a kitöltőoldal. Bevezették a folyamatba épített ügyfél-tájékoztatást, ami azt jelenti, hogy már a kitöltés megkezdése előtt, valamint közben és utána is folyamatosan informálja a rendszer az ügyfeleket arról, milyen papírokra vagy további lépésekre lesz szükség a folyamat során.

Immár akkor is lehet használni a rendszert, ha nem magánszemélytől, hanem jogi személytől vásárol valaki ingatlant.

Hozzátette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően rövidülhet a személyes ügyintézési idő a kormányablakokban, mivel bevezették a lakcímigazolvány számának előtöltése funkciót is.