Több százmilliárd forintos összeghez jut a magyar állam november végéig az MVM idén megugró nyereségének köszönhetően, amit osztalékelőleg formájában fizet ki a közműcég az egyedüli részvényesének.

Fotó: Róka László / MTI

Az állami tulajdonban lévő közműcég hétfő délután arról tájékoztatott a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy az MVM Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlója – tekintettel a csoport 2023. évi eredményességére és stabil pénzügyi pozíciójára – november 24-én kelt alapítói határozatával úgy döntött: 

az MVM Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizessen ki egyedüli részvényese részére. A kifizetésre pár napon belül, november 30-ig sort is kerít az áramszolgáltató.

Az MVM csoport 2023. szeptember 14-én közzétett EU IFRS szerinti évközi konszolidált beszámolója alapján a társaságcsoport az első fél évben 209 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhető. 

Ez jókora javulás a társaság tavaly egész évben megtermelt, jóval szerényebb, 72 milliárd forint adózott nyereségéhez képest, 2022 első hat hónapjában ráadásul még 81 milliárdos veszteséget könyvelt el az állami cégcsoport.