Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével tárgyalt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

20220923 Budapest Amerikai Kereskedelmi Kamara  AmCham Hungary  üzleti fórum   Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGA képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A közleményben emlékeztettek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja november 1. és 3. között részt vesz Asztanában a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának programjain. A delegáció tagjaként a gazdaságfejlesztési miniszter megbeszélést folytatott Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével: a találkozón a miniszterek áttekintették az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a kazah–magyar kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket is.

Az egyeztetésen a felek hangsúlyozták a kazah–magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát, kiemelt figyelmet fordítva az energiaellátás, a mezőgazdaság, a logisztika, az ipar, azon belül pedig különösen a vegyipar és a gyógyszeripar területeinek kérdéseire – tették hozzá. Hozzátették: Kazahsztán Magyarország 47. kereskedelmi partnere, a legjelentősebb együttműködések az energetikai szektorban és a gyógyszeriparban valósulnak meg.

A közlemény szerint a gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy

a háború és az elhibázott, káros szankciók nehéz gazdasági környezetet alakítottak ki.

Ilyen nehézségek sújtotta időkben pedig törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására – emelték ki. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország energiaellátása kulcskérdés, és fontos, hogy kőolajat most már Kazahsztánból is tudunk szállítani. Az ország energiabiztonsága szempontjából nagy előrelépés, hogy a csatornákat megnyitották – írták.

Szijjártó Péter: a hidegháború lezárulta óta ma van a legrosszabb formában a világ biztonsága

A külügyminiszter szerint a terrorfenyegetettség felerősödött Európában, ami közvetlen következménye a Brüsszel által erőltetett, számos nyugat-európai országban párhuzamos társadalmak létrejöttét eredményező migrációs politikának.

Mindkét fél elhivatott a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, a gáz- és olajipari berendezések, a vízgazdálkodás, az alternatív és megújuló energiák, a zöldátállás, valamint a harmadik országokban történő együttműködések területeire. A miniszterek megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – áll a közleményben.