Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.

parlament_120200309 Budapest
Országgyűlés plenáris ülése
fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet20200309 BudapestOrszággyűlés plenáris ülésefotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint 

az ülés 9 órakor kezdődik az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalásával.

Annak értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek. Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy milyen viszonyra törekszik az Ukrajnával, és egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők.

Az Országgyűlés döntést hoz több mint húsz előterjesztésről, köztük a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeiről, a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatokról, továbbá arról az indítványról, amelynek alapján január 1-jétől létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

A brüsszeli vita után élőben jelentkezett be Szijjártó Péter

Az Európai Bizottság tervét, az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésére az Általános Ügyek Tanácsa elgáncsolta, így Ukrajna egyelőre biztosan nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.