Építészeti reformkorba léptünk! – írta közösségi oldalán Lánszki Regő építészeti államtitkár, miután a ház elfogadta a magyar építészetről szóló törvényt.

Kiemelte, hogy az elmúlt másfél évben nem volt olyan nap, hogy ne dolgoztak volna a törvényért. Példátlan szakmai és társadalmi együttműködés, hosszú előkészítő munka, több mint 6000 beérkezett javaslat megvizsgálása, megannyi egyeztetés történt, de megérte.

Elfogadták a törvényt.
Fotó: Lánszki Regő / Facebook

A teljes építési ágazat egységes, modern, patrióta és minőséget szolgáló keretet kapott. Országos főépítészként, államtitkárként személyesen is ezt tekinti eddigi legfontosabb alkotásuknak. Lánszki Regő megköszönte munkatársainak a törvény megszületéséhez nyújtott megfeszített munkájukat.
A legfontosabb változások ezek lesznek:

  • alapelveket rögzítettünk, ezzel az építészek munkáját kiszabadítottuk a számok és szabályok fogságából, és a minőség, a kreativitás irányába vittük el
  • a helyi főépítészek és tervtanácsok jogkörét megnöveltük, hogy érdemben tudjanak beavatkozni, annak érdekében, hogy a településképhez méretében, anyaghasználatában, minőségében és megjelenésében illeszkedő új épületek szülessenek.
  • megtiltjuk további külterületek belterületbe vonását, és bevezetjük a zöld területek megőrzését és növelését szolgáló tanúsítványt
  • adókedvezményekkel segítjük a műemlékek felújítását és hasznosítását
  • támogatásokkal segítjük a használaton kívüli területek és elhagyott épületek felhasználását