Akár már februárban megszülethet a megállapodás a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról – erről is beszélt Nagy Márton egy pénteki sajtóeseményen. 

BUDAPEST, HUNGARY -29 MAY 2019- View of the Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD), formerly known as Budapest Ferihegy International Airport, headquarters for Wizz Air (W6).
Ferihegyi reptér visszavásárlása: Nagy Márton új dátumot mondott a megállapodásra. Fotó: Shutterstock

Ezt a nemzetgazdasági miniszter alapvetően az EXIM és az MFB témájában tartotta, de újságírói kérdésre a Budapest Airport visszaszerzésére is kitért. A február új dátumnak számít a tranzakcióban, január elején még arról volt szó, hogy közel a végleges megállapodás és tavasszal kötheti meg az állam a visszavásárlásról szóló szerződést a Budapest Airport többségi tulajdonosával.

Ehhez képest tehát a február közelebbi időpont, ami talán azt mutathatja, hogy a hajrára felgyorsulhattak az egyeztetések a felek között.

Igaz, korábban úgy tűnt, még 2023-ban összejöhet az ügylet lezárása, ez azonban végül átcsúszott 2024-re. Ennek oka, hogy egy rendkívül komplex adásvételi folyamat zajlik, amely értékében és bonyolultságában is sokszorosan meghaladja például a Vodafone felvásárlását. Nagy Márton ezúttal is beszélt erről és emlékeztetett rá, hogy a visszavásárlást követően több tulajdonos is szerepelt vállal a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér jövőbeni üzemeltetésében.

Az már korábban kiderült, hogy a magyar kormány a francia Vinci infrastruktúraüzemeltető céggel társulva veszi meg a repteret, majd ezt követően katari állami befektetők is beszállhatnak pénzügyi vagy stratégiai befektetőként. A nemzetgazdasági miniszter 2023 végén a Bloombergnek azt is jelezte, hogy amennyiben megtörténik a tranzakció, akkor a reptér bővítése is napirendre kerül és terveznek egy harmadik terminál megépítésével is.

Nagy Márton: nagyon közel a végleges megállapodás a Budapest Airportról

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint jelenleg a visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások már egy olyan fázisban tartanak, ahol a felek között nagyon közel a végleges megállapodás.