Aligha hoz éles árversenyt a hazai piacon, hogy a 4iG megvásárolja a Vodafone magyar leányát, hiszen a tranzakcióval gyakorlatilag egy duopolisztikus piac jön létre, ahol a két versenytárs könnyebben tudja átterhelni a fogyasztókra az áremeléseket, mint a többszereplős piacokon. Ráadásul a 4iG adósságterhei is jelentősen nőnek, ami szintén szűkíti a társaság mozgásterét az árképzésben – véli Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nehéz ugyanakkor eldönteni, hogy milyen árazás mellett valósul meg a vétel, a piaci felár több mutató alapján is nagyjából 25-30 százalékos, ami drágának tűnhet, ugyanakkor a piaci részesedés megugrása, a szinergiák és az ezekből adódó potenciál sokat javít az összképen. Kérdés ugyanakkor, hogy tekintettel az állami részesedésre a költség oldali szinergiákat hogyan lehet majd véghez vinni. 

Nagy kérdés az is, hogy mi lesz a Yettellel amely 25 százaléka szintén a 4iG érdekeltségébe tartozik. 

Az elemző szerint, logikus lépés lenne a részesedést értékesíteni, hiszen a befolyó összeggel csökkenthető lenne az eladósodottsági szint. A távközlési szereplők rendkívül jó év elé nézhetnek Gaál Gellért szerint, hiszen a magas hatására megemelt árak ugrásszerű növekedést eredményeznek a jövedelmezőségekben, a költségoldalon ugyanis jóval kisebb hatása lesz a pénzromlásnak. A Telekom számára aligha jelent negatívumot a tranzakció, a részvényesi érték folyamatosan emelkedik, a piac egyre inkább az aukciókra fókuszál, sőt arra is, hogy előbb-utóbb a németek kivásárolják a kisrészvényeseket. Ez a jelenlegi részvényvisszavásárlási volumen mellett pár éven belül esedékes is lehet Gaál Gellért szerint. 

 

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast