Változatlanul nagyon keresik a bankfióki ügyintézőket, értékesítőket és tanácsadókat a hazai bankok – derül ki a legnagyobb szereplők internetes honlapjain közzétett állásajánlatokból.

Woman,Is,Opening,Bank,Account,And,Checking,Credit,Card,Information
Fotó: Shuttrstock

A hét, a mérlegfőösszege alapján legnagyobb, univerzális szereplő weblapjain meghirdetett, nagyjából 1100 állásajánlat közel fele – 48 százaléka – szól fióki és értékesítési területre, ami azt jelenti, hogy 

országszerte közel 530 ilyen szabad pozíció van a nagyobb bankoknál.

A szabad álláshelyek nagyobb része ráadásul univerzális tanácsadói feladatkörre szól, ami viszonylag széles látókört és termékismeretet követel meg a jelentkezőktől.

A hitelintézeti fiókok száma Magyarországon III. negyedév
Hat év alatt nagyjából ezer bankfiók tűnt el a magyar piacról

A fióki és értékesítő munkatársak annak ellenére nagyon keresettek a hitelintézeteknél, hogy az elmúlt években látványosan zsugorodni kezdett a banki fiókhálózat Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023 harmadik negyedévében már bőven 1500 alá csúszott a működő értékesítési egységek száma, ami azt jelenti, hogy hat év leforgása alatt több mint ezer fiók tűnt el a térképről. A változatlanul nagy keresletet persze jól magyarázza, hogy a fiókhálózat zsugorodása elsősorban a kisebb településeket érintette, miközben a most nyitott álláshelyek nagyobb része megyeszékhelyekre, illetve Budapestre koncentrálódik. (A nagyjából ezeregyszáz, most élő üres pozíció egyébként nem számít extrémen soknak a múlt év elején közel 1300 álláshelyet kínáltak a legnagyobb szereplők.)

A főváros-központúság persze nemcsak a fióki és értékesítési területre, hanem a teljes banki álláspiacra igaz: 

a hét nagybank által meghirdetett összes pozíció bő háromnegyede – 840 ajánlat – kötődik Budapesthez.

Szintén figyelemre méltó, hogy a most élő ajánlatok 70 százaléka három szereplőhöz – a K&H, az OTP és az MBH Bankhoz – kötődik, amelyek közül utóbbinál a legnagyobb a kínálat. Az álláshirdetéseket vizsgálva szintén szembetűnő, hogy a gyakornokok bevonását nagyon komolyan veszik a bankok: a csütörtöki állapotok szerint 175 ilyen nyitott pozíció volt a hét nagy szolgáltatónál.

Az átlagos állományi létszám alakulása hitelintézeti szektorban III. negyedév
A hitelintézeti szektorban dolgozók létszáma ugyan mutat kilengéseket, de nem változott drasztikusan az elmúlt években.

Az MNB adatai szerint egyébként a hitelintézeti szektor változatlanul viszonylag jelentős foglalkoztatónak számít Magyarországon. 

A harmadik negyedévben az átlagos statisztikai létszám meghaladta a 39 700-at, ami majdnem ezerrel több az egy évvel korábbinál.

Ennek a növekedésnek viszont nem kell túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani, hiszen a foglalkoztatotti létszám az utóbbi években meglehetősen szűk, nagyjából kétezer fős sávban mozgott az utóbbi hat-hét évben.