Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, RobertTata, 2024. február 9.
Katonák Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én.
MTI/Bodnár BoglárkaTata, 2024. február 9.Katonák Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter látogatásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. február 9-én.MTI/Bodnár Boglárka
Márciusban már megkapják a fizetésemelésüket a katonák, nagyot nő az illetményük.
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A Honvédelmi Minisztérium közleményében Szalay-Bobrovniczky Kristófot idézve azt írta: az orosz–ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és az Európát sújtó migrációs hullám következtében a magyar katonákra továbbra is fokozott mértékben hárulnak Magyarország és a magyar emberek megvédésének feladatai.

Hozzátette, 

2024-ben a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is szükségessé teszik, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését.

A miniszter tájékoztatása szerint 2024-ben átlagosan 11 százalékos emelésre számíthatnak a honvédek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország nem küld fegyvert Ukrajnába

A magyar honvédelmi miniszter reagált Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, amely szerint nem zárható ki annak lehetősége, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába.

Emlékeztetett: a kétlépcsős, tetemes mértékű illetményemelés első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, a mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. 

Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állománynál átlagosan 11 százalékos, a tiszteknél átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg 

– mondta a közlemény szerint a miniszter.

A jogalkotási feladatok végrehajtását követően hatályba lépett a rendelet, amely 2024. január 1-jéig visszamenőleg garantálja az emelt összegű illetménykülönbözetek kifizetését. Ez azt jelenti, hogy az illetményemelés januárra eső összegét visszamenőleg, a februári illetményükkel egyidejűleg, március első napjaiban kapják meg a katonák – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.