Történelmi nap közeleg a magyar–török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra – közölte a hétfőn Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál.

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter elmondta, hogy fontos határidő közeleg / Fotó: Szíjjártó Péter / Facebook

Ankara már eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságban, azonban ezidáig csupán tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is – emlékeztetett a tárcavezető.

„Szorosabbra fűzzük az együttműködésünket a nukleáris energia területén is, hiszen a hamarosan működésbe lépő új törökországi atomerőmű az új paksi erőművel azonos technológiával épül. Így a török építkezés során nyújtott tapasztalatok is a segítségünkre lesznek. Egyúttal pedig török szakértők segítik majd magyar kollégáikat a hosszú gyártási idejű eszközök műszaki ellenőrzésében is” – olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

Szijjártó Péter Oroszországban: Újabb fontos mérföldkő a paksi beruházásban – videó

Szijjártó Péter Oroszországban beszélt Paks II.-ről. Elmondta, hogy a blokkhoz szükséges két legfőbb nukleáris eszköz gyártása közül az egyik, a zónaolvadék-csapda gyártása már lezárult.