Magyarország érdekelt a Belgrád-Pristina párbeszéd sikerében, ugyanakkor úgy látja, Koszovó folyamatos szándéka a nemzetközi szervezetekbe való felvételre nem segíti ezt a folyamatot –  közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel.

Szijjártó Péter szerint Magyarország szuverenitásának megóvása a tét a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választásokon.
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A magyar külügyminiszter ismertetése szerint mindketten a Nyugat-Balkán békéjében és stabilitásában érdekeltek, ebben a tekintetben Magyarország Szerbiát tekinti kulcsországnak a régióban. 

Ezért is teszünk meg mindent Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében

– emelte ki a tárcavezető.

Magyarország érdekelt a Belgrád-Pristina párbeszéd sikerében, ugyanakkor úgy látja, Koszovó folyamatos szándéka a nemzetközi szervezetekbe való felvételre nem segíti ezt a folyamatot – írta Szijjártó Péter. Jelezte: ismét megerősítette kollégájának, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó tagfelvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe mindaddig, amíg a Belgrád-Pristina viszonyrendszer nyugvópontra nem jut.

Magyarország ezért nemmel fog szavazni az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában Koszovó ET-tagságát illetően és az ENSZ-ben sem fogunk támogatni semmilyen olyan javaslatot, ami a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségek további kiélezését vonná maga után – szögezte le a magyar külügyminiszter.

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia uniós csatlakozásának

A közös határvédelmi együttműködés létfontosságú az illegális migráció elleni harc során.