BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatal fogyasztókért versenyeznek a magyar borászok is - Itt a legjobb hazai borok listája

Egy a Villányi borvidéken működő borászat lett az idei Országos Borverseny legeredményesebbje, míg a Magyar Borakadémia különdíja a Tokaji borvidékre került. A díjkiosztón a hazai borászat fejlődésének méltatása mellett a legtöbb szó arról esett, hogy sok korábbi tabut le kell dönteni ahhoz, hogy a fiatalokat megnyerjék a borfogyasztásnak.

Újra kell gondolnunk a magyar bort – nem a minőséget, azzal nincs gond, hanem hogy a fogyasztókat hogyan tudjuk megszólítani – mondta Nagy István a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett Országos Borverseny (OBV) díjkiosztóján. Általános jelenség, hogy csökken az alkoholfogyasztás, de az is, hogy a fogyasztók mindig az újat keresik. A borásztársadalom az elmúlt évtizedekben példát mutatott helyzetfelismerésből és alkalmazkodásból.

20240509_Országos borverseny_MW_MG_0053, bor
A bírálaton közel 900 tételt minősítettek / Fotó: Markovics Gábor / MW

A miniszter szerint hiba volt annak idején leszólni a vörösboros kólát, mert a vbk-ként emlegetett ital révén akkor sokkal több fiatalhoz jutott el a bor. Most pedig éppen azt keresik – amiről a díjátadón egyébként Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is beszélt –, hogy hogyan tudják elérni a fiatalokat. Nagy István szerint ehhez 

még több falat kell lebontani, kínálni kell a pezsgőn és a habzóborokon kívül a mustot vagy a murcit, de nem szabad elfordulni az ízesített boroktól vagy akár – bármennyire rosszul hangzik – az alkoholmentes boroktól sem. 

A díjátadón az is elhangzott, hogy a világban jelenleg 10 százalék a túltermelés, minden csepp magyar bornak piacot kell keresni.

Az agrártárca mindenesetre a KAP stratégiai tervben lefektetettek alapján támogatja az ágazatot, és a 2027-ig tartó időszakban 112 millió eurónyi támogatási keretet bocsát a rendelkezésére. Ebből 71 millió euró fordítható a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására, 28 millió euró pedig borászati beruházások finanszírozására. A miniszter felhívta a borászok figyelmét az idei utolsó negyedévben várható innovációs pályázatra, amelyet az ágazatban például új boralapú termékek fejlesztésére, illetve környezetbarát csomagolásokra tudnak fordítani, és jut 6 millió euró a magyar borok külpiaci népszerűsítésére is.

Biztató fejleménynek nevezte, hogy az Európai Bizottság végre meghallotta a jelentősebb uniós bortermelő országok – köztük Magyarország – kérését, és ősztől feláll az a magas szintű munkacsoport, amelyik meghatározza az európai borágazat számára a kiutat a szorult helyzetéből. A borászok számára jó hír az is, hogy 

a hazai fogyasztók hűségesek, az import változatlanul alacsony szintű, és az itthon elfogyasztott bor több mint 90 százaléka magyar. 

Eközben pedig a legfőbb exportpiacnak számító Németország továbbra is stabil felvevője a magyar boroknak – tette hozzá.

A borászok minden évben várják a versenyt, mert az itt született eredményeket elismeri a szakma, és most már egyre inkább a fogyasztók is – mondta az eredményhirdetésen Frittmann János, a HNT elnöke. A versenyre az ország mind a 22 borvidékéről neveztek, összesen 230 pincészet 897 tételt méretett meg. Az OBV sajátossága, hogy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul, az országos bírálatot hegyközségi és borvidéki borversenyek előzik meg. A szervezők szerint a verseny egyediséget növeli, hogy a rendezvény a bírálat és az eredményhirdetés alkalmával is fontos szakmai találkozó.

A HNT elnöke is megemlítette, hogy Európában nem most élik a legjobb időszakukat a borászatok, aminek az is az egyik okozója, hogy nem vették figyelembe a fogyasztói igények változását.

Díjazottak

  • A legeredményesebb borászat: VinArt – Koch Borászat
    Kategóriagyőztesek:
  • Legjobb fehérbor és a legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából: Szende Pince – Irsai Olivér 2023
  • Legjobb rozé: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Szent Márton Rosé 2023
  • Legjobb vörösbor: Szeleshát Szőlőbirtok – Szekszárdi Gubac Merlot 2019–2023
  • Legjobb biobor: Dobosi Borbirtok – Bio Olaszrizling 2023
  • Legjobb pezsgő: Sauska – Sauska brut
  • Legjobb gyöngyözőbor: Feind Pincészet – Irsai Olivér gyöngyözőbor 2023, és Frittmann Borászat – Frittmann Irsai Olivér Frisecco
  • Legjobb természetes édes bor, egyben a Magyar Borakadémia különdíja: Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet – Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017
  • Legjobb nagy száraz fehérbor Kárpát-medencei fajtából: Tokaj Art Wine – Genius 2021
  • A legjobb kékfrankosalapú házasítás: Bodri Pincészet – Bodri szekszárdi vörös cuvée válogatás „Grand” 2017

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.