Kevésbé nőtt a kihelyezett hitelek állományának nagysága, mint az újonnan épült lakások állományáé, ami arra utal, hogy nagyrészt saját forrásból, azaz felhalmozott tőkéből és ingatlanértékesítésből finanszírozzák az új ingatlanokat a vevők és az építkezők – közölte a Hitelválasztó.hu portál. Elemzése szerint, ha az ingatlanok jobban drágulnak a jövedelmek növekedésénél, akkor adott árszint felett már csökken a hitelből történő finanszírozás aránya a teljes költségen belül.

A jelenlegi nettó átlagjövedelem mellett mintegy 30 millió forint lakáshitel igényelhető.

Eszerint egy 37,5 millió forintnál drágább  ingatlant az átlagkeresettel rendelkező vásárló már csak az önerő növelésével tud megvenni, 6 millió forintos lakásár-emelkedés esetén 7,5 millió forint helyett 13,5 millió forint önrészre lesz szükség, ekkor a hitellel már csak az ingatlan árának 69 százaléka fedezhető az eredeti 80 százalék helyett, a felvett hitelek összege pedig nem tükrözi az ingatlanpiaci áremelkedést.

Fotó: Shutterstock

Az új építésű lakások ára folyamatosan, jóval az infláció feletti mértékben, 10-20 százalék között emelkedett rövid idő alatt, leginkább a többlakásos, elsősorban városi környezetben épülő házakban lévők drágultak.

2017 óta az új építésű lakások négyzetméterára évről évre jobban nő a használtakénál, bár az árkülönbözetet elviheti a felújítási költség.

Tavaly a négyzetméterenkénti átlagár az új építésű ingatlanok esetében 279 ezer forinttal haladta meg az új építésűekét, vagyis 80 négyzetméternél már 22 millió forint volt az árkülönbség.

Ha az új építésű lakások ára a jelenleginél is jobban nő, kevesebben fognak majd építkezésbe, és eshet az építőipar teljesítménye, már csak ezért is elkerülendő a kivitelezés drasztikus drágulása

– hangsúlyozza az elemzés.

Az építési költségek növekedése és az új ingatlanok folyamatos drágulása miatt várhatóan egyre kevesebben tudnak majd használt ingatlan eladásából újat venni. Ez utóbbiak iránt nőni fog a kereslet, így viszont ezek ára is tovább emelkedhet. Ha pedig áttevődik a kereslet egy része a használt ingatlanokra, illetve lassul a kivitelezési árak növekedése, akkor mérséklődhet az új építésűek árának emelkedése is. Ám erre most kevés esélyt látnak a piaci szakértők, akik szerint a befektetési szándékú ingatlanvásárlás várhatóan elmozdul a használt ingatlanok piaca felé.