Világgazdaság

Az észrevétlen fellendülés

A kelet-közép-európai tőzsdéken történt valami: az árfolyamok szépen emelkednek, dacolva az ismét bizonytalanná való nemzetközi hangulattal. A média és a közvélemény ezt eddig nem nagyon vette észre, az elemzők viszont már megmagyarázták azt, aminek bekövetkeztére néhány hete még senki sem számított: az uniós csatlakozás közeledtével ezek az országok külön kategóriát jelentenek a feltörekvő és a fejlett piacok között, ráadásul a gazdasági növekedés terén is sokkal jobb kilátásokkal bírnak, mint a legtöbb gazdasági nagyhatalom.

Érdekes, hogy a konvergáló piac kategóriát lassan öt éve ismerjük, s eddig akárhányszor nagyon bíztak ennek jótékony hatásában a szakértők, az árfolyamokban ez csak nem akart megmutatkozni. A tőzsde szépsége épp abban rejlik, hogy mindig akkor következik be váratlan trend, amikor arra senki sem számít, vagy esetleg épp az ellenkezőjére vár a nagyközönség.
Miután az egyszeri befektető 1996 után megszokta, hogy a január hatalmas hosszal indul, erre várt, s persze nem következett be. Mikor 1998-ban kezdte elhinni, hogy mi konvergálunk, kiderült, hogy a legjobb feltörekvőnek számítunk: minden pénzpiaci válság idején innen menekültek a leggyorsabban a befektetők. Az elmúlt évben pedig éppen azt kezdte elhinni, hogy mi egy lesajnált, halódó, életképtelen piac vagyunk, ahova csak nagy ritkán, és akkor is eladni járnak a befektetők. Hiába mutatták az adatok, hogy tavaly kis esésével jócskán felülteljesítette a külföldi piacokat a BUX, s hiába vásároltak az év vége felé többször is látványosan nagy tételeket a külföldiek, hiába tombolt a hossz az állampapírpiacon, a köztudatba a változásból semmi nem került be. Alacsony forgalom, halott tőzsde - talán még ma is ez az általános vélemény.

Vajon mekkora hossz kell ahhoz, hogy a hajdan nagy számban kereskedő, majd a tőzsdétől elfordult hazai befektetők ráeszméljenek, hogy valami megmozdult: az OTP történelmi csúcson van, a Mol ismét az 5500-at kóstolgatja, a Matáv pedig a mélyponthoz képest majdnem duplázott. A külföldiek kezén lévő részvénymennyiség ismét nő, az alapok nem kis része ismét merészen vásárol. Fundamentálisan eddig sem voltak drágák a részvények, most azonban ezt már az árfolyamokat meghatározó külföldi alapkezelők is észrevették. Úgy látszik, itthon ezúttal is túl későn jön meg az étvágy.

A kelet-közép-európai tőzsdéken történt valami: az árfolyamok szépen emelkednek, dacolva az ismét bizonytalanná való nemzetközi hangulattal. A média és a közvélemény ezt eddig nem nagyon vette észre, az elemzők viszont már megmagyarázták azt, aminek bekövetkeztére néhány hete még senki sem számított: az uniós csatlakozás közeledtével ezek az országok külön kategóriát jelentenek a feltörekvő és a fejlett piacok között, ráadásul a gazdasági növekedés terén is sokkal jobb kilátásokkal bírnak, mint a legtöbb gazdasági nagyhatalom. Ács Gábor-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek