Világgazdaság

Keresik a luxust Nyugat-Dunántúlon

Az országos vendégforgalom 18 százaléka a Nyugat-Dunántúlon realizálódott az idén az első öt hónapban: január-májusban 458,7 ezer vendég összesen 1,3 millió éjszakát töltött el a régióban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából. Kiugró növekedést az ötcsillagos szállodák értek el.

Az év első öt hónapjában az ország kereskedelmi szálláshelyein 2,6 millió vendég 6,2 millió éjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8 százalékkal, a vendégéjszakáké ennél kisebb mértékben 0,7 százalékkal nőtt, így az átlagos tartózkodási idő 2,4 napra rövidült. A vendégek száma ugyan minden régióban nőtt, a vendégéjszaka szám alapján az ország térségei közül csupán Közép-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön élénkült a szálláshelyek látogatottsága.

Az első négy hónapban Zalában jóval gyengébb volt a szálláshelyek látogatottsága 2007. azonos időszakával összehasonlítva, amelynek hatására Nyugat-Dunántúlon az öt hónap alatt a vendégek száma az országosnál kisebb mértékben, 4,4 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák száma viszont csökkent a régióban. Az érdeklődés külföldi és belföldi viszonylatban is nőtt.

Külföldről 7,4, belföldről 2,9 százalékkal többen látogatták a nyugat-dunántúli régió szálláshelyeit. Mindkét vendégkör kevesebbet éjszakázott az előző év azonos időszakával összehasonlítva, így a tartózkodási idő is rövidült 2,9 napra. A vendégéjszakák száma alapján a régió idegenforgalmának zömét a négycsillagos, a háromcsillagos szállodákban, valamint a gyógyszállókban regisztrálták. Vendégéjszaka-számuk azonban csökkent. Az előző év azonos időszakánál nagyobb látogatottság jellemzi a kétcsillagos szállodákat, a panziókat, a turistaszállókat és a kempingeket.

Kiugró, nyolctizedes növekedést az ötcsillagos hotelek értek el. Legnagyobb visszaesés az egycsillagos szállodákban mutatkozott, meghaladta a 40 százalékot. Az éjszakák 34 százaléka gyógyszállókban, 12 százaléka wellness-szállókban realizálódott.

Az év első öt hónapjában a régióban megszálló vendégek 35,5 százaléka külföldi volt. Csaknem kilenctizedük az országaiból érkezett. Ezen belül is kiemelkedő számban látogattak ide Ausztriából és Németországból. Az osztrák vendégek mintegy 170 ezer éjszakát töltöttek itt, ez átlagosan 3,5 napos tartózkodási idő. A német vendégek ugyanekkor 290 ezer éjszakára foglaltak szállást, így ők átlagosan 6,5 napig maradtak a régióban.

A többi EU-s ország közül nagy számban utaztak a térségbe Csehországból és Romániából. Oroszországból és Ukrajnából jóval nagyobb számban érkeztek a térségbe. A svájciak kevésbé mutattak érdeklődést ebben az időszakban a régió iránt, bár leghosszabb időre, 6,7 napra még mindig ők maradtak. Egy külföldi átlagosan 3,9 éjszakát töltött itt.

szálláshely hotelek EU vendégek Európai Unió