Világgazdaság

"A legjobb lenne, ha Kárpáti nem jönne el" - Demszky a díszpolgári cím átadásáról

A főpolgármester szerint nem a fővárosi képviselők erkölcsi felelőssége, hogy elhallgatta múltját Kárpáti György, akit a Fővárosi Közgyűlés szeptemberben Budapest díszpolgárává választott - írja a Hírszerző.

Demszky Gábor biztos benne, hogy sem az előterjesztő, sem a többi képviselő nem tudott arról, hogy - mint az a Hírszerző cikkéből kiderül - az olimpiai bajnok vízilabdázó évtizedeken keresztül együttműködött a kommunista állambiztonsággal. Demszky szerint a legjobb az lenne, ha Kárpáti nem menne el a közgyűlés ünnepi ülésére.

"Először is: sajnálom, hogy így történt, és dühöt is érzek. A magunkkal hurcolt, feltáratlan múlt időről-időre ilyen helyzeteket teremt. Ha az 1990-ben Hack Péterrel benyújtott törvényjavaslatunkat elfogadja a parlament, már rég túl lennénk az egészen, és senkinek sem jutna eszébe ügynököket, hálózati személyeket vagy más besúgókat kitüntetésre vagy állami tisztségre jelölni" - mondta a Hírszerzőnek Demszky Gábor azzal kapcsolatban, hogy a Hírszerző értesülései szerint a szeptemberben Budapest díszpolgárává választott Kárpáti György együttműködött a kommunista állambiztonsággal.

Demszky nem kételkedik az olimpiai bajnok vízilabdázó titkosszolgálati múltját bizonyító dokumentumok valódiságában, mint mondta, a 6-os karton megléte és a tartótiszt írásos dicsérete együtt elég meggyőzőek.

Kárpáti György ügynök Demszky Gábor