Világgazdaság

Május 1-jétől szabadon vállalhatunk munkát Belgiumban

Belga sajtóértesülések szerint a belga kormány nem kéri a Bizottságtól a munkavállalási korlátozások meghosszabbítását a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgáraival szemben. Ennek értelmében 2009. május elsejétől a magyar munkavállalók is szabadon vállalhatnak majd munkát Belgiumban.

A La Libre Belgique című napilap beszámolója szerint a kérdésben hosszas viták után a húsvéti szünetben állapodtak meg az érintett belga szaktárcák vezetői. Belgium két nagy régiója, Vallónia és Flandria vezetői már korábban jelezték, hogy nem kívánják meghosszabbítani a korlátozást.

Ugyanakkor a Brüsszel fővárosi régió – melynek jelenleg relatív magas munkanélküliséggel kell számolnia – továbbra is csak előzetes munkaerőpiaci vizsgálat után, engedély birtokában járult volna hozzá a kelet-európai munkavállalók foglalkoztatásához, ám végül a másik két régió álláspontja kerekedett felül – tudósít az EUvonal.

Ha Belgium fent kívánta volna tartani a korlátozásokat további 2 évre, a Bizottság nagy valószínűséggel akkor sem engedélyezte volna, hiszen Belgium – ellentétben a korlátozások további fenntartását már kérelmező Németországgal és Ausztriával– közvetlenül nem határos egy 2004-ben csatlakozott tagállammal sem, így a belga „veszélyeztetettsége” kevésbé lenne védhető érv Brüsszel szemében.

A Bizottság korábban jelezte, a gazdasági válság munkaerőpiaci kedvezőtlen hatásai önmagában nem elegendők a korlátozások fenntartására, és a 2010-es elnökségére készülő Belgiumra sem vetett volna túl jó fényt, ha közvetlen érintettség hiányában továbbra is ragaszkodik a korlátozásokhoz.

Amennyiben Belgium feloldja a korlátozásokat, és Dánia is így tesz (mely szinte biztosra vehető), úgy az unió 27 tagállama közül már csak a „németajkú” országok, Németország és Ausztria tarthatnak fent korlátozásokat a keleti (köztük a magyar) munkavállalókkal szemben. E két országnak még 2011 május 1-jéig van lehetősége korlátozni a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgárainak munkavállalását.

munkavállalás korlátozás brüsszelGeneral Electric vallónia bizottság tagállam EU Belgium flandria