Világgazdaság

A Hankook újabb 700 embernek ad munkát

A Hankook Tire abroncsgyártó társaság 230 millió euróval 550 millió euróra növeli magyarországi beruházását - erősítette meg a társaság szerdán lapunk értesülését.

A Hankook további 230 millió eurót fektet magyarországi gyárába. A második fázisának befejezése után a Hankook Tire fokozza európai tevékenységét, és jelenlegi 5 millió darabos éves gyártókapacitását 2011-re 10 millióra növeli majd. A befektetés várhatóan további 700 munkahelyet teremt majd, így a rácalmási gyárban dolgozók száma mintegy 1 900 főre nő.

Lapunk értesülései szerint az új üzembe felső kategóriás, nagy teljesítményű – köztük valószínűleg defektmentes – abroncsok termelését telepíti a Hankook Tire.

Jin-Wook Choi, a Hankook Tire elnökhelyettese és európai operatív igazgatója azt reméli, hogy ez a beruházás segíteni fog abban, hogy továbbfejlesszék máris erős partneri kapcsolataikat Magyarországon, és együtt növekedjenek a magyar piaccal. "A kapacitás bővítésével és a termelékenység további növelésével agresszívabban tudunk majd az európai piacra koncentrálni, ami közelebb visz minket ahhoz a célunkhoz, hogy vezető globális vállalattá váljunk" - idézik az európai operatív igazgatót a közleményben.

A magyar gyár 2007 óta működik. A gyár egész Európa területén szállít abroncsokat a Hankook Tire leányvállalatai számára. Tavaly az első szerelői kiszállítások is elindultak, először a Hyundai csehországi gyárába, majd a Volkswagen németországi gyárába. Az egyre növekvő igények miatt a gyár napi 15 ezer darabos átlagos termeléssel teljes kapacitással üzemel.

A magyarországi gyár megépülésével a szállítási idő Európában a megelőző egy hónapról mindössze öt napra csökkent. Ez a hatás tovább erősödik majd a második fázis befejeződése után, mivel még több különböző gumiabroncs méret és mintázat európai gyártására lesz lehetőség az európai igények szerint.

A kínai leányvállalat eladásai 34,8 százalékkal bővültek a helyi autógyárak vásárlásának köszönhetően, a rácalmási üzem pedig 44,6 százalékkal növelte forgalmát. Ez részben szintén a gyári beszállítások növekedésének köszönhető, hiszen a Hankook Tire Magyarország Kft. május elején lett a Volkswagen hannoveri ha-szonjárműgyárának a beszállítója, ahol a VW California, Caravelle, Multivan és Transporter modellekre szerelik a magyar gyárban készült abroncsokat - írtuk mai számunkban.

A világszerte több mint 12 ezer embert foglalkoztató
Hankook tavaly rekord nagyságú, 4,07 ezer milliárd von árbevételt
ért el. A cégnek Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Svédországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon és Törökországban van leányvállalata vagy értékesítési irodája.

Az idén a második negyedben a Hankook csoport teljes bevétele 1,257 ezer milliárd koreai vonra (1 forint=6,5 von) nőtt, egy évvel korábban 1,112 ezer milliárd von után. A cég üzemi eredménye az egy évvel korábbi 79 milliárd vonról 144,8 milliárd vonra emelkedett. A vállalat az idei évre 4,330 ezer milliárd von árbevételt tervez.

Hankook Tire gumigyár befektetés Hankook