Világgazdaság

A régió 500 legnagyobb cége - előretörtek a magyarok

LISTA. Jókorát, 40-ről 72-re emelkedett a magyarországi cégek száma a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb árbevételű vállalatát rangsoroló toplistán – derül ki a manager magazin holnap megjelenő szeptemberi számából.

A magyar mellett a bolgár, horvát, lett, litván és ukrán cégek száma nőtt a listán, míg a cseh, lengyel, román, szerb és szlovák vállalatok közül kevesebb került be a régiós élmezőnybe, mint tavaly. A tavalyi listán például Lengyelország adta a top 500 vállalat 40 százalékát, az idén viszont a lengyel társaságok aránya már csak 32 százalék.

A magyarok súlya ezzel szemben csaknem 14 százalékra nőtt, és ezzel a lengyelek és a csehek mögött a hazai cégek tábora a harmadik legnagyobb a listán. A magyar vállalatok számának emelkedését azonban nem csupán a teljesítményük növekedése okozta. Egy másik lehetséges ok, hogy a hazánkban a korábbi évekre jellemző gazdasági visszaesés során a nagyobb cégeknél már megtörtént a konszolidáció és a stabilizáció, amelyre a régió többi országának a vállalatai csak a múlt évben, a válság hatására kényszerültek.

A régió ötszáz legnagyobb cégének összesített árbevétele 2008-ban mintegy 537 milliárd eurót tett ki. Ez 9 százalékos gyarapodás, ami jócskán meghaladja a régiós országok átlagosan 3,4 százalékos tavalyi GDP-növekedését. Ez pedig azt is mutatja, hogy a válság induló hatásai 2008-ban a nagyvállalatokat az átlagnál kevésbé érintették.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható és a hozzá tartozó vélemény pedig itt

 

Manager Magazin top 500 vállalat top 500 magyar vállalat kelet-közép-európai vállalat