Világgazdaság

Bajnaiék nem használják ki az uniós fejlesztési lehetőségeket

A kormány nem használja ki kellőképp az uniós fejlesztési lehetőségeket, ezáltal veszélyezteti a termelés biztonságát - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke.

Az állam kezében van a lehetőségek eszköztára a feltételek biztosítására, a fejlesztési programokat az állam és a kormány képviselői dolgozták ki, ők határoztak meg, hogy milyen célra biztosítják a forrásokat, ehhez a gazdák csak alkalmazkodni tudnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jakab István.



A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke kiemelte: a klímaváltozás idején nem használjuk ki, hogy az ország területének szinte egésze öntözhető lenne, ha a nagy fejlesztési programokat megvalósítanák.

Az utolsó nagy felzárkózás lehetőségét biztosító uniós programban 1300 milliárd forint van, de ebből az öntözés fejlesztésére, a víztározó- és csatornarendszerek kialakítására egyetlen komoly pályázat sincs előkészítve - hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Magosz elnöke szerint nem teremti meg a termelés biztonságát a magyar kormány, erre majd később, komoly áldozatvállalás mellett kényszerülnek erre rá, noha ezzel a lépéssel valamennyi magyar termelő versenyképességét javítani lehetne.

Magosz Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Jakab Istán elnök