Világgazdaság

Indulnak a könyvárverések

Jövő pénteken öt órakor kezdődik az őszi szezon első nagyobb szabású könyvárverése. A piac egyik legrégebbi és legpatinásabb szereplőjének számító Honterus új helyszínen, a Kálvin téri Hotel Mercure Budapest Koronában visz kalapács alá közel félezer tételnyi könyvet és kéziratot.

A tételek zöme az alacsonyabb árkategóriába tartozik, de találunk néhány százezer forintól startoló régi magyar könyvritkaságokat is. Istvánffy Miklósnak a 16. századi magyar történelemről írott munkájának a második és harmadik kiadása is kalapács alá kerül (148. illetve 149. tétel): az 1685-ös változat 120 ezer, az 1724-es pedig 50 ezer forintról startol. A klasszikus mű első, 1622-es kiadása 200-260 ezer forint között szokott előfordulni a hazai könyvpiacon.

Ugyancsak klasszikus a maga műfajában Lippai János esztergomi érsek Posoni kert című kertészeti szakmunkája. Ennek 1753-as második kiadását - amely az elsővel ellentétben nem tartalmaz illusztrációs táblákat - kereken százezer forintról indítja a Honterus (298. tétel). A magyar jogtörténet legismertebb munkájának, Verbőczi István Tripartitumának egy 1698-as kiadását 130 ezer forintról várja majd a liciteket a Hotel Mercure-ban.

A legmagasabb kikiáltási árral azonban egy kevésbé ismert vallási tárgyú munka büszkélkedhet. Baróti Fr. Miklós ferences szerzetes 1659-ben kiadott A Sz. Bulcsu Méltóságának, és hasznainak igaz értelmére vezérlő Rövid tanuság... című munkájából mindössze öt példány ismert, ennek megfelelően a most kalapács alá kerülő darabra (33. tétel) 320 ezer forint a minimális licit. A kisebb restaurálásra szoruló kötet pergamenkötését a kiadó középkori kódexlapokból készítette, ami egészen a régészeti és művészettörténeti érdeklődés 19. századi kialakulásáig mindennapos felhasználási módja volt a feleslegessé vált régi könyveknek, kéziratoknak.

 

könyvritkaság könyvárverés