Világgazdaság

Strauss-Kahn szerint mesélhetnek az unokáiknak

Az IMF vezetője úgy nyilatkozott: az Valutaalap és a Világbank találkozója alapot teremt egy új IMF létrehozásához, az esemény résztvevői pedig elmesélhetik az unokáiknak, hogy jelen voltak ebben a pillanatban.

Az isztambuli találkozón 186 ország pénzügyi vezetői tárgyaltak a pénzügyi válságról és szögezték le, hogy a felépülés igen lassú és a visszafoghatja. A résztvevők között komoly véleménykülönbségek vannak az IMF szerepét illetően. Dominique Strauss-Kahn, a szervezet vezetője mindenesetre optimistán nyilatkozott a Valutaalap megújulásáról.

Mint mondta, a csúcs kiindulópontot jelenthet az új IMF számára és a jelenlévők elmesélhetik az unokáiknak, hogy részt vettek az eseményen. A szervezet működésének négy fő területét vizsgálják fölül, ezek a hatáskör, a finanszírozási szerep, a multilaterális felügyelet és a testület irányítása. Utóbbi keretében legalább 5 százaléknyi szavazatarány kerülne át a G20-ak által javasolt fejlődő országokhoz. Strauss-Kahn úgy fogalmazott: mérföldkőhöz érkeztek, de az út még hosszú lesz.

Az ügyvezető igazgató szerint akár 1 trillió dollárra is szükség lehet ahhoz, hogy a Valutaalap a végső megoldást jelentő biztonsági bankként működhessen és így az államoknak ne kelljen a pénztartalékokat felhalmozniuk. Ugyanakkor a német jegybank vezetője szerint egy ilyen döntés csak átmenetileg lehet érvényben. Az IMF tartalékainak növelése ugyanis nagyobb kockázatvállalásra sarkallhatja az állami vezetőket.

Az AFP által megkérdezett elemző szerint az IMF hitelesség továbbra is megkérdőjelezhető. Bár az intézmény meggyőzte a világot tűzoltó szerepéről, egyelőre nem világos, milyen irányítási modellt követ majd a jövőben. 

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események EKB Cégjog IMF EGIS Nyrt. Lamperth Mónika G20G20 Strauss-Kahn Isztambul Stumpf István