Világgazdaság

Pénzügyi cégek gondban

Az utóbbi idők leggyengébb évét produkálhatják a magyarországi pénzügyi vállalkozások az idén. Az első három negyedévben mindössze 1,6 milliárdos összesített adózott profitot ért el a szektor, és azt sem lehet kizárni, hogy az ágazat akár 2009 egészére vonatkozóan veszteséget mutat ki.

A gyenge üzleti és pénzügyi teljesítményért több, helyenként egymást erősítő tényező is okolható. Az új kihelyezések növekedését például nagyban gátolta, hogy az egyik oldalról mind a gépjármű-, mind az ingatlanfinanszírozás iránti kereslet erőteljesen zuhant, másrészt pedig a banki finanszírozás visszaesésével párhuzamosan erőteljesen mérséklődött az újonnan kihelyezhető források mennyisége is.

Az épphogy csak pozitív eredményhez pedig nagyban hozzájárult, hogy az ügyfelekkel szembeni követelések minősége látványosan romlott. Utóbbi tendenciát mutatja, hogy a hiteleknél például az első fél év végén már megközelítette a 9 százalékot a nem teljesítő tételek aránya.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a szereplők száma ugyanakkor nem csökkent, és a nem túl jó 2010-es kilátások ellenére sem kell arra számítani, hogy a pénzügyi cégek a közeljövőben tömegesen vonulnának ki a magyarországi piacról.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Autók BÉT - Napi események Devizakereskedőknek műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság OTP turizmus Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció Gazdasági Versenyhivatal Gyógyítás-finanszírozás Malév A szerkesztő ajánlja OPEC BKV Shell Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Waberer's Holding Zrt. forintárfolyam Omninvest Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás pénzügyi szektor autó szlovák euró repülés VPOP Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek Karrierklub Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Zöld ügyek IMF-megállapodás GDP-adatok Befektetési lehetőségek Sólyom László MDF-ügyek Egyesült Államok Sanoma Budapest Zrt. Gazprom Alistair Darling infokommunikáció Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Magyar Kereskedelmi és Iparkamara