Sólyom László

Az adatvédelmi szabályozás le van maradva a technikai lehetőségek mögött

Egyre nagyobb az érdeklődés az adatvédelem iránt, de gondot okoz, hogy a szabályozás mindig le van maradva a technikai lehetőségek mögött - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke a Medián közvélemény-kutató intézet által szervezett állampolgári találkozón szombaton Budapesten.
2014.01.25 Olvasási idő:

Parlament: alkotmánymódosítás 5.0, új ombudsmant választanak

Az Országgyűlés jövő héten ötödik alkalommal módosíthatja a 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt, emellett - ezzel összefüggésben - dönthet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jegybankba olvasztásáról, valamint Székely László személyében megválaszthatja az új alapvető jogok biztosát. Kedden a tavalyi költségvetés zárszámadásáról kezdődhet vita.
2013.09.15 Olvasási idő:

Szlovákia nem sértett EU-jogot Sólyom kitiltásakor

Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának kedden kihirdetett ítélete szerint.
2012.10.16 Olvasási idő:

Sólyom László: a kormányzat lerombolta az alkotmányos kultúrát

Sólyom László szerint Magyarország működésének alapjai bizonytalanná váltak azzal, hogy az alkotmány a "napi hadműveletek puszta eszközévé lett", a kormányzat és a törvényhozás lerombolta az alkotmányos kultúrát; a volt köztársasági elnök erről a Heti Válasz című lapnak adott interjújában beszélt.
2012.08.16 Olvasási idő:

Sólyom: Hiteltelen az alaptörvény köré elrendelt állami kultusz

Az új alaptörvény rendszerhibájának tartja az alkotmánybírósági kontroll teljességének elvételét Sólyom László volt köztársasági elnök. Az Alkotmánybíróság (Ab) egykori elnöke ugyanakkor úgy látja: azzal, hogy az alaptörvény hatályba lépett, "kikerült meghozója kizárólagos rendelkezése, az ott érvényesített alkotmányosságfelfogás alól", s működtetője a begyökerezett alkotmányos kultúra lesz, amelynek hordozója "mégiscsak a jogászi szakma". Sólyom László a csütörtökön megjelenő HVG-ben közzétett Az alkotmányosság esélyei című írását - amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez - arra az álláspontra alapozza, hogy az új alaptörvényt nem légüres tér várja, hanem az eddig hatályos alkotmány körül kifejlődött kultúra, amelyet nem lehet hatályon kívül helyezni.
2012.01.04 Olvasási idő:

Sólyom: Az Ab megcsonkítása gyógyíthatatlan seb

Sólyom László szerint az alkotmányos panasz intézményének bevezetésével, az alkotmánybíráskodás effajta "áthangszerelésével" tulajdonképpen növelték az Alkotmánybíróság (Ab) hatalmát, hiszen ezután az nemcsak a törvényhozást, hanem a bírói hatalmi ágat is ellenőrzi.
2011.08.01 Olvasási idő:

Sólyom eddigi lesúlyosabb kritikája - jön a Lex Polt

"Magyarország az európai demokráciák között marad az új alkotmány hatálya alatt is" - szögezi le Sólyom László a Heti Válasznak adott, teljes terjedelmében csütörtökön megjelenő interjújában. Mindazonáltal, az új alkotmánytervezet szerinte súlyos visszalépés a jelenlegihez képest, mérlege "menthetetlenül negatív".
2011.04.18 Olvasási idő:

Áfacsalások, adóelkerülés - A bolgár GDP egyharmadát viszi el a feketegazdaság

Négy évvel az uniós belépést követően továbbra is magas a feketegazdaság aránya a bolgár gazdaság egészében: egy most kiadott tanulmány szerint ez az arány akár a GDP 36 százalékát is elérheti.
2011.04.16 Olvasási idő:

"Naftalinszagú", súlyos visszalépés: vélemények az alkotmánytervezetről

Az életfogytig tartó szabadságvesztés is bekerülhet a készülő alkotmány szövegébe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, amikor felkereste a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, ahol az új alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívre adott válaszokat dolgozzák fel. Sólyom László volt államfő szerint az új alkotmánytervezet súlyos visszalépés, míg a szocialisták szerint a köztársaságot meg kell védeni, ezért azt javasolják, hogy az új alkotmány elfogadásának napja legyen a köztársaság védelmének napja.
2011.03.26 Olvasási idő:

Oroszok, de nem kérnek a Rosznyeftből - Folytatódik a BP-csata

A British Petroleum (BP) számára komoly érvágást jelent, hogy egy bíróság orosz vegyesvállalata, a TNK-BP orosz részvényeseinek adott igazat és megakadályozta a Rosznyefttel kötött szerződés teljesítését.
2011.03.25 Olvasási idő: