Világgazdaság

Le a gyilkos hot dogokkal!

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája egy szakfolyóiratban tette közzé friss jelentését, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a fulladás az egyik vezető halálok a 3 éves és annál fiatalabb gyerekek körében.

A Pediatrics című folyóiratban megjelenő tanulmány szerint évente 77 gyerek hal meg az Egyesült Államokban fulladás miatt, 15 ezren pedig orvosi kezelésre szorulnak fulladásos tünetek miatt. Az összes eset 17 százalékáért a hot dog a felelős - írja a The Register.

Egy a USA Todaynek nyilatkozó szakorvos szerint ha a legjobb mérnökökkel terveztetnék meg azt az eszközt, ami a legmegfelelőbb a gyerekek megfojtására, a hot dog lenne az. Gary Smith baleseti gyermeksebész állítása szerint szinte lehetetlen eltávolítani a gyerekek légcsövébe szorult hot dogot. A gyermekorvosok ezért azt javasolják a gyártóknak, hogy alakítsák át az ételeket úgy, hogy azok kevésbé legyenek balesetveszélyesek.

Smith ugyan elismerte: nem tudja, hogyan lehetne átalakítani egy hot dogot, de hozzátette, hogy „egy ügyes feltaláló biztosan rájön majd”. A Nemzeti Hot Dog és Kolbász Tanács elnöke pedig közölte, hogy az üzletben árusított hot dogokon már most is találhatóak tippek a balesetek elkerülésére, például hogy a szülők szeleteljék fel az ételt.

hot dog fullad kolbász gyerekFacebook