Világgazdaság

Tesco, Spar: Veszteségessé teheti a különadó a láncokat

A kereskedelmi láncokat sújtó válságadó újra veszteségbe viheti a vállalatokat, akik alig heverhették ki a 2009-es válságsokkot.

A Tesco 12,1 milliárd forint különadót fizethet, mely mínuszba fordítja a legnagyobb ágazati szereplő üzleti eredményét. A kereskedelmi vállalatok jelentős hányada lesz veszteséges a válságadó nyomán, ha minden tényezőt változatlannak tekintünk.

A Tesco üzleti eredménye 10,906 milliárd forintot mutatott 2009-ben, adózott eredménye 9,74 milliárd forint. Ennek alapján a Tesco veszteséget kénytelen elkönyvelni. A válság a Spar-t is megrengette: 2008-as 6,829 milliárd forintnyi üzleti eredménye 2009-re 8,75 milliárd forintos veszteségbe fordult. Ez az év segíthette volna a vállaltokat, hogy újra nyereségesek legyenek.

A Spar 6,1 milliárd forintot fizethet különadó gyanánt, az Auchannak 3,4 milliárd forinttal több adót kell fizetnie – áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) gyorsfelmérésében. Az Auchan tavaly 3,48 milliárd forintos negatív üzemi eredménnyel zárt, a megelőző évben még 1,6 milliárdos nyereséget mutatott az eredménykimutatás.

Az árbevétel a válság évében nem nőtt jelentősen a kereskedelmi nagyvállalatok tekintetében, míg költségeik emelkedtek. A válságadó alapja az árbevétel, s nem a nyereség: az egyenlőtlen adózási kötelezettség befolyásolhatja a piaci folyamatokat. A Tesco jelezte, a válságadó visszafogja a beruházásokat, a fejlesztéseket.

A kormány minden eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy a válságadóval sújtott cégek áthárítsák a pluszterhet a fogyasztókra. Így a cégek lennének kénytelenek lenyelni a terheket.

A most adóval sújtott vállalatok helyzete árnyaltabb, mint a bankoké: a pénzintézetek már 2009-ben nagy többségben nyereséggel zártak, míg a kereskedelmi ágazat szereplőiről ez nem mondható el.

Ha a kormány terve mégsem válna be, és a kereskedelmi vállaltok áthárítják a terheket a fogyasztókra, akkor az intézkedés nem volt más, mint adóemelés.

válságadó különadó Auchan fogyasztás kereskedelmi adó multinacionális cég Tesco