Világgazdaság

Az étkezési jegy a legnépszerűbb

Némileg visszaesett a nyugdíjpénztári befizetések volumene – Egyszerűbb használatot tesznek lehetővé a kártyák

Az étkezési jegyek számítanak a legnépszerűbb cafeteriaelemnek, különösen azután, hogy év eleje óta nem kell különbséget tenni a hideg- és melegétel-utalványok között. A nyugdíjkassza-befizetések aránya kissé visszaesett. Az ügyintézés fokozatosan válik egyszerűbbé az elektronikus kártyák bevezetésével.

Egyre kedveltebbek az étkezési utalványok a cafeteriaelemek körében: a meleg- és hidegétkezési csekkek évek óta a leggyakrabban igényelt béren kívüli juttatási formának számítanak, és népszerűségük az idén még az elmúlt évhez képest is közel ötödével nőtt. 2010-ben ugyanis az összes béren kívüli juttatáson belül 37,1 százalék volt az arányuk, az idén azonban egy friss kutatás szerint már 43,4. E növekedésben minden bizonnyal annak is komoly szerepe van, hogy 2011 eleje óta a szabályozás nem tesz különbséget meleg- és hidegétkezési utalvány között, vagyis azon munkavállalóknak is megéri nagyobb arányban igényelni e csekkekből, akik nem étteremben, hanem élelmiszerüzletekben vagy netán húsáruboltban kívánják beváltani azokat.

Mindez elsősorban a vidéken, kisebb településeken élők számára könynyebbség, hiszen e helyeken sokszor igen szűkös a kínálat a mindennapi étkezéshez igénybe vehető vendéglátóhelyekből.
Az étkezési utalványokat népszerűségben a nyugdíj- és az egészségpénztári befizetések, az üdülési csekkek és a helyi közlekedési bérletek követik a C1 Cafeteria nemrégiben közzétett, harmincezer munkavállalót felölelő kutatása szerint. Az említett öt béren kívüli juttatási forma együttes részesedése egyébként meghaladja a 97 százalékot.

Hasonló eredményre jutott korábban a BellResearch tanulmánya is, mely szerint Magyarországon mintegy 2,5 millió ember használ papíralapú étkezési csekket napi étkezésének lebonyolításához vagy készétel vásárlásához. A dolgozókat ételutalványokkal motiváló munkáltatók száma Magyarországon ötvenezer.

Az étkezési utalványokkal ellentétes irányú mozgás figyelhető azonban meg a nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseknél: az előbbiek népszerűsége jelentős, az utóbbiaké csekély mértékben csökkent 2010-hez képest. Egyes szakemberek szerint ennek oka a magánnyugdíjpénztárakat érintő tavaly őszi kormányzati döntésekkel hozható összefüggésbe, sokan ugyanis elbizonytalanodtak, mennyire is biztonságos a magánkasszák jövője. Ezek az aggodalmak annyiból egyelőre túlzottnak tűnnek, hogy a kormányzati reform a második nyugdíjpillért érintette, a cafeteria-rendszerek keretében kérhető hozzájárulások pedig a harmadik pillérhez, az önkéntes kölcsönös nyugdíjkasszákhoz folynak be. A szabályozás egyébként e téren nem változott: az idén is kedvezményesen adózik a dolgozó önkéntes nyugdíjpénztári számlájára történő munkáltatói befizetés a 50 százalékáig, és az egészségpénztári hozzájárulás a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összegig.

A cafeteriautalványok talán egyetlen nehézsége, hogy az e csekkekkel történő fizetés esetén az elfogadóhelyek az esetlegesen visszajáró összeget nem térítik vissza. Márpedig ez nem elhanyagolható veszteséget okozhat. E kényelmetlenségek kiküszöbölésére az utóbbi időben már Magyarországon is több megoldás kínálkozik. Ezek egyike a január óta használható Multi-Pay kártya, amelyet kifejezetten a cafeteriaszolgáltatás egyszerűbbé tételére dolgoztak ki. A Multi-Pay rendszerével jelenleg ötféle juttatási forma esetében vehetünk búcsút a papíralapú csekkektől: egészségpénztári kifizetések, ételfogyasztás, helyi közlekedési bérlet, internethasználat, valamint iskolakezdés esetén. A Multi-Pay felhasználási területe fokozatosan bővül, tavasz elejétől már több nagy élelmiszeráruház-hálózatnál is elfogadják a kártyát. Előny az is, hogy a POS-terminálok mellett a Multi-Pay kártya telefonos és internetes fizetést is lehetővé tesz.

Tizedével csökkent a keret

Mintegy tizedével csökkent az idén az átlagos cafeteriakeret összege 2010-hez képest – derül ki a Nexon Kft. friss elemzéséből. E szerint az idén átlagosan 276 842 forintot kapnak a magyar munkavállalók béren kívüli juttatások formájában.

A csökkenés hátterében az elemzés szerint a koncentráltabb költségerőforrás-gazdálkodás húzódik meg. Az átlagos keret mérséklődése ugyanakkor nem változtatott a népszerű cafeteriaelemek „erősorrendjén”: ezt az étkezési utalvány vezeti, majd az üdülési csekk, az egészségpénztár, a helyi bérlet, valamint a nyugdíjpénztár következik. Az étkezési utalvány népszerűségét tovább növelte, hogy az idén már a meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet használni – jegyzi meg a Nexon elemzése is.

A csökkenés hátterében az elemzés szerint a koncentráltabb költségerőforrás-gazdálkodás húzódik meg. Az átlagos keret mérséklődése ugyanakkor nem változtatott a népszerű cafeteriaelemek „erősorrendjén”: ezt az étkezési utalvány vezeti, majd az üdülési csekk, az egészségpénztár, a helyi bérlet, valamint a nyugdíjpénztár következik. Az étkezési utalvány népszerűségét tovább növelte, hogy az idén már a meleg és hideg ételek vásárlásánál is fel lehet használni – jegyzi meg a Nexon elemzése is. -->

cafetéria Multi-Pay