Világgazdaság

Világháborús jóvátételt követelnek a görögök a németektől

Mint kezdtek a görögök a németek által nekik fizetett második világháborús jóvátétellel? Ezt a kérdést feszegeti a Financial Times Deutschland (FTD) annak kapcsán, hogy Athén esetleg a jóvátételi igénnyel próbálja javítani mérlegét.

A görög miniszterelnök két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott: a német jóvátétel lehetőség nyitott kérdés, de egyelőre komolyabb gondokat kell orvosolni, így nincs napirenden. Ugyanakkor a görög pénzügyminisztérium ezen a héten már azt állította: bizonyítékokat állítanak össze, amelyekkel megalapozzák a második világháborús károk ellentételezéseként fizetendő német jóvátételre vonatkozó igényüket.

Belpolitikailag ez persze jogosnak tekinthető – írja az FTD –, ugyanis sok görög Berlint teszi felelőssé az országukban megvalósítandó szigorú takarékossági politikáért. A német jóvátételek iránti követelés pedig népszerű, pár évente újabb és újabb igény merül fel. Pillanatnyilag a görög sajtó 300 milliárd euróról ír, ám a német szövetségi kormány és a történészek szerint már nincs mit jóvátenni.

"Követelések mindig voltak, ám már többször fizettek a németek" - véli Heinz Reichter, a modern görög történelem professzora, aki szerint a görögök gondatlanul bántak a pénzzel. Közvetlenül a háború végén 30 ezer tonna ipari árut ígértek nekik. Tízezer tonnát angol hajók vittek volna az országba, de a szállítmányok soha nem érkeztek meg. A fennmaradó mennyiség két évig a hamburgi kikötőben hevert és rozsdásodott, aztán a briteknek adták el. Az ország 115 millió márkát kapott a náci bűnök jóvátételeként, de ennek az összegnek a sorsa is ismeretlen. 

EKB görög forintárfolyam Oroszország Apple A második Orbán-kormány energetika Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok Mazda Görögország Gazdák és termelők jóvátétel Volkswagen Csoport második világháború világháborúsA második Orbán-kormány Facebook biztosítás Gazprom