Világgazdaság

Trafikügy: az ötezerből 280 koncesszió a fogyatékosoknak

Az 5145 nyertes pályázó közül összesen 280 koncessziót nyert el trafik üzemeltetésére olyan pályázó, aki megváltozott munkaképességű, ebből 88 nyertes eddig munkanélküli is volt – közölte Németh Lászlóné a parlament honlapján. A nyertes pályázatok közül 501 esetben jelezte a pályázó, hogy már működő gazdasági társasági formában kívánja folytatni a koncessziós tevékenységet.

A benyújtott koncessziós pályázatokban 430 pályázatban jelölték meg, hogy a pályázatot benyújtó személy tartósan munkanélküli vagy megváltozott
munkaképességű, míg 88 esetben a pályázó tartósan munkanélküli és egyben megváltozott munkaképességű is  - közölte a fejlesztési miniszter egy írásbeli kérdésre. Németh Lászlóné közölte, hogy összesen 280 koncessziót nyert el olyan pályázó, aki megváltozott munkaképességű, ebből 88 nyertes eddig munkanélküli is volt.

A tárcavezetőt az MSZP-s Tóth Csaba kérdezte arról írásban, hogy kik lehetnek trafikosok? Az országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben, melyet tavaly szeptemberben fogadtak el, a pályázat elbírálása során előnyben kell részesíteni azt a pályázót, aki megváltozott munkaképességű, a pályázat benyújtásának napján, e napot megelőzően legalább 3 hónapja egybefüggően álláskereső, vagy olyan gazdasági társaságot, ami ennek megfelelő személyt foglalkoztat. Tóth Csaba ezek alapján többek között arról érdeklődött, hogy az 5145 nyertes pályázat közül végül hány van olyan, amely előnyt élvezett azért, mert megváltozott munkaképességű, vagy tartós munkanélküli? Azt is firtatta, hogy azok, akik 20 évre kaptak jogosultságot trafik üzemeltetésére, hány olyan van, aki korábban is üzemeltetetett dohányboltot, és így kellő szakmai tapasztalattal is rendelkezik.

Némethné közölte, hogy a nyertes pályázatok közül 501 esetben jelezte a pályázó, hogy már működő gazdasági társasági formában kívánja folytatni a koncessziós tevékenységet .A nyertesek közül 2597 esetében jelölte a pályázó, hogy újonnan létrejövő koncessziós társaság keretében kívánja a dohánykiskereskedelmi-tevékenységet folytatni.

A tárcavezető jelezte, hogy a pályázati kiírás az üzleti tervvel kapcsolatban javaslatként felsorolta azokat az elemeket – mint például a pályázó szakmai életútját, képesítéseit vagy egyéb jellemzőit –, amelyek a koncesszió-köteles tevékenység gyakorlására alkalmassá teszik. Ezek az információk az üzleti terv értékeléséhez bizonyulnak hasznosnak Némethné szerint. Az üzleti terv felépítésénél azonban a kiírás bizonyos elemek feltüntetéséhez kötelező relevanciát nem határozott meg.

Tóth azt is kérte, hogy Némethné tételesen sorolja fel, hogy ki mi alapján kapott koncessziót, de Némethné ezt nem tette meg a személyiségi jogokra is utalva. Azt is jelezte, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 2013.. április 22-én közzétette honlapján (nemzetidohany.hu/) az elnyerhető koncessziós jogokat és a nyerteseket települési, illetve kerületi bontásban.

németh lászlóné dohánybolt MSZP trafikügy trafik nemzeti fejlesztési miniszter pályázat koncesszió Tóth Csaba