Világgazdaság

Giró-Szász: az EU-hoz fordulunk az árvízkárok miatt

Várja az állam a cégek és magánszemélyek kárbejelentéseit, mivel Magyarország az EU Szolidaritási Alapjához kíván fordulni az árvízvédelem, és a helyrehozatal költségeinek fedezésére.

Minden vállalkozás és magánszemély kárbejelentését várja az állam az [email protected] e-mail címen, Magyarorszá ugyanis a károk összesítése után az Szolidaritási Alapjához kíván fordulni az árvíz okozta költségek, és a helyrehozatal kiadásainak megtérítéséért – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Giró-Szász András.

A kormányszóvivő elmondta: A rendkívüli árhullám okozta károk miatt Németország, Csehorszá és Ausztria már pályázik az Alaphoz, EU tagállamként Magyarország is jogosult erre. A károk összeírásakor az állam, az önkormányzatok, a vállalatok és a magánszemélyek kára egyaránt számít. A bejelentésre létrehozott e-mail cím egy hónapig él.

Az Európai Szolidaritási Alapot a 2002-es nagy árvíz után hozta létre az EU abból a célból, hogy a tagállamokat ért súlyos katasztrófák, természeti csapások, előre nem látható, nagy kárt okozó események költségeit fedezze, valamint állja a helyreállítás kiadásait. A tagállamoknak az eseményt követően 10 héten belül kell kérniük a segítséget, és annak el kell érnie az adott ország GDP-jének 0,6 százalékát. Magyarország esetéen ez hozzávetőleg 170 milliárd forintot tenne ki, vagyis egy rendkívül pusztító árvz esetén lenne jogosult az ország a segítségre.

Giró-Szász András elmondta: a legutóbbi jelentés óta minden Magyarországi mérőponton 10-15 centimétert emelkedett a vízszint, a fővárosban jelenleg 727 centiméteren áll. A budapesti tetőzés az előrejelzések szerint 885 centiméter lehet, ehhez 15 centiméteres hibahatárt közöltek a szakemberek, vagyis a vízszint akár a 9 métert is elérheti.

szolidaritási alap EU árvíz Giró-Szász András