Világgazdaság

Banai: Több elemző is elismeri a növekedési fordulatot a gazdaságban

A szaktárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára a SZAKma című adó- és számviteli lapnak adott interjújában nemzetközi bankházak elemzőinek prognózisaira hívta fel a figyelmet, amelyek a kormány növekedési előrejelzésének megfelelő, illetve annál is kedvezőbb számokat tartalmaznak.

 A jövő évi büdzsében a kabinet 2 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete havonta megjelenő lapjának nyilatkozva leszögezte, hogy az Országgyűlés elé terjesztett jövő évi költségvetés elfogadható és teljesíthető gazdasági pályát tartalmaz.

A tárca várakozásait a napokban számos neves közgazdász is megerősítette - mondta a helyettes államtitkár. Emlékeztetett: a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet, míg a Barclays és a HSBC londoni elemzői 2 százalékos növekedést várnak.

"Mindezek számomra azt jelentik, hogy a magyar gazdaságban – nemzetközileg is elismerten – bekövetkezett a növekedési fordulat" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Kifejtette: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a lakosság rendelkezésre álló jövedelme emelkedik, ami élénkíti a fogyasztást. A lakosság keresletnövekedését segíti a rezsicsökkentés, a devizahitelesek terheinek csökkentése, a reálbérek és a reáljövedelmek emelkedése, továbbá a foglalkoztatás fokozatos növekedése is. E kedvező hatások az év hátralevő részében tovább erősödhetnek, támogatva ezzel a háztartások fogyasztásának bővülését - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a beruházások is növekedésnek indultak, ugyanakkor a külpiaci kereslet élénkülése, a feldolgozóipari termelés és kivitel fokozódása is várható még az év második felében. Hozzáfűzte: a nettó is pozitívan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, így jelenleg a valamennyi felhasználási komponense növekedést mutat.

"2014-től kezdve az idén beindult kedvező folyamatok tovább erősödhetnek, és várakozásaim szerint a szerkezete egyre kiegyensúlyozottabbá válik. Ezek alapján a jövő év egészében 2 százalékos GDP-növekedés biztonsággal prognosztizálható" - mondta Banai Péter Benő.

HSBC Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium szakma GDP londoni elemző Bank of America-Merrill Lynch NGM Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete Barclays költségvetésért felelős helyettes államtitkára