Világgazdaság

Nyilvános a tanyafejlesztési program nyerteseinek listája

Megszületett a döntés a harmadik alkalommal meghirdetésre került Tanyafejlesztési Program idei pályázati kiírásának nyerteseiről – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az idén már a teljes Alföld területéről pályázható program négy támogatási célterület keretében indulhatott el. A döntés értelmében idén 529 tanyafejlesztési projekt nyert el vissza nem térítendő támogatást összesen közel 3,5 milliárd forint értékben. A nyertesek listája a kormany.hu-n olvasható.

A Tanyafejlesztési Program teljes egészében hazai forrásból valósul meg. A keretösszegből több célterületre igényelhető forrás. Ezek között van a tanyai termékek piacra jutásának elősegítése. Ennek keretében termelői piacok létesítésére, utak karbantartására, felújítására lehetett pályázni. Volt keret a már meglévő, működő tanyák fejlesztése, amely magába foglalja a lakóépület felújítását, gépek beszerzését, állattartásra alkalmas karám építését, és támogatható a tanyával rendelkező mezőgazdaságot igazoltan nem folytató tanyán élő lakosok számára gazdaság indítása is. A páylázat keretein belül végül lehetőség nyílott a megújuló energiaellátás kialakítására is.

A szaktárca hozzáteszi: a tanyai gazdálkodás megújítását és a tanyai életmód hátrányainak csökkentését célul tűző program eddigi három éves működése során így már összesen 963 pályázat részesült pozitív támogatási döntésben, mintegy 5,8 milliárd forint összértékben.

 

tanya vidékfejlesztés tanyafejlesztési program pályázat