Világgazdaság

Stockholmba és Londonba hivatalosak a startupok

Fórum Immár negyedik alkalommal tartottak svéd-magyar innovációs fórumot Budapesten. Mint Karin Olofsdotter svéd nagykövet elmondta, ezzel Svédországnak az a célja, hogy segítse nálunk az innováció és a startup ökoszisztéma fejlődését. A nagykövet szerint Magyarország akkor lehet igazán sikeres e téren, ha valóban jó az oktatási rendszere, ha biztosított a tőke az innovatív és startup cégek támogatására és ha csökken a bürokrácia a vállalkozásalapításban.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára nagyra értékelte az innováció terén megvalósuló magyar-svéd együttműködést. Elmondta, hogy erre több jó példa van már. A jövő héten Londonban, majd januárban - mostani munka folytatásaként - Stockholmban lesz magyar innovációs és technológiai fórum. Ezek harmónikusan illeszkednek a most közzétett Runway Budapest 2.0.2.0 megvalósításába. A Budapest Hub munkacsoport által kidolgozott program célja az, hogy Budapest 2020-ra a régió startup fővárosa legyen.

A fórumon résztvevő svéd cégek képviselői közül Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese azt mondta, számukra már most az innováció fővárosa Budapest. Ez magyarázza, hogy Stockholm után itt működik a cég legnagyobb kutatóközpontja.

Lengyel Szilvia