Világgazdaság

A Szigeten az idén meghaladhatja a látogatószám a 400 ezret

A Sziget Fesztiválköztársaság szervezői bíznak benne, hogy az idén a látogatószám meghaladhatja a 400 ezret. Általában a Nagyszínpad nagy nemzetközi sztárjai a legdrágábbak, nagyságrendileg 50-100 ezer dollár közé tehető egy-egy igazán nagy név fellépése. A Tankcsapda is fellép a mínusz egyedik napon.

Bízunk benne, hogy az idén a látogatószám akár meg haladja a 400 ezer főt is - nyilatkozta lapunknak a Sziget Kulturális Szervezőiroda sajtófőnöke. Vető Viktória elmondta, hogy az augusztus 11-től 18-ig tartó Sziget Fesztiválköztársaságra a szervők szerint az idei évben érezhetően nagyobb az érdeklődés, ami a hetijegyek eladásának növekedéséből is látszik. Magyarországon is nőtt kissé az eladott hetijegyek száma és bíznak benne, hogy több napijegyes látogatónk is lesz. Általában a bérletek 80-90 százaléka külföldön kel el, ebben most látszik kis elmozdulás, a napijegyekkel pedig zömmel magyarok látogatnak ki, de várhatóan megmarad az 50-50 százalékos arány. Külföldről a legnagyobb számban holland vendégek jönnek, de nagyon jelentős az angol, francia, német, és olasz fesztiválozók aránya is.

A szervezőiroda szerint az idén is rengeteg újdonság lesz, például a helyszínek kialakítása, elrendezése terén is. Például a Party Aréna egy nyitott, nagyon látványos, a HelloWood által tavaly megvalósított és idén továbbfejlesztett installációba, a Colosseumba költözik. Tovább bővül a fesztivál művészeti aspektusa is, egy komoly díjazással kiírt pályázatuk győztesei mutathatják be terveiket, szerte az egész fesztiválon, emellett bővül a gasztro-kínálat is valamint fejlesztik a mellékhelyiségeket és a vizes blokkokat is. "A hagyományos fesztiválélmények mellett (erős line-up, nagy befogadóképességű koncerthelyszínek), a komfortérzés is tovább javul majd, illetve a Sziget különleges látványvilága is fejlődik tovább" - hangoztatta Vető Viktória.

Az idén a fesztivált egy héttel későbbre rakták, az érvelés szerint a nemzetközi sztárok így könnyebben bele tudják illeszteni a naptárjukba. Az End Show mellett lesz Opening Show Deadmau5-szal valamint teljes értékű programnappá válik a "Nulladik Nap". Az idei évben ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekre és aktivitásokra, egyedi élményeket kínálva, mind a nagyobb tömegek, mind a családiasabb közegre vágyók számára. Ilyen új helyszínként jön létre a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére. A tavaly debütált Sziget Beach - a fesztivál vízparti "közösségi tere" - már elsőre, hatalmas sikert aratott, és üde színfoltjává vált a Fesztiválköztársaságnak, így természetesen lesz idén is. A nagyobb - szintén közösségi - megmozdulásokra példa pedig, a tavaly nagy sikerű, így várhatóan idén is sokakat megmozgató látványos akciók, például a Color Party, Lufi Party illetve a Strandlabda Party, ahol egyszerre több tízezer látogató lehet aktív részese egy performansznak. Idén újdonságként Zászló Party, és Buborék Party is várja majd kora esténként a nagyszínpad előtt, az ott gyülekező tömeget.

Miután az Aréna sztárjai már feszegették a helyszínük falait, idén a műfaj legnagyobb sztárjai a Nagyszínpadon kapnak majd helyet. A legnagyobb fedett helyszín, az A38, a hajnali órákban szintén egy elektronikus zenei sávval jelentkezik, ahol komoly világsztárokat láthat a nagyérdemű. Nagyobb felépítményt kap a fesztivál talán legegyedibb helyszíne, a raklapokból felépülő Colosseum, ami új helyszínre költözve, most már a Sziget "party-központjaként" várja majd a látogatókat.

Az idén létrehozták a Világfalut, ahol egy helyre koncentrálják az eddigi Világzenei Színpad, a Roma Sátor, az Afro-Latin Színpad és Hungarikum Falu helyszíneken fellépő művészek legjavát. Emellett a látvány, a kísérő programok és a szolgáltatások kínálatának felfejlesztésével is igyekeznek a Világfalut még vonzóbb pontjává tenni a fesztiválnak. Nóvum lesz az Art Zóna is, mely a Sziget művészeti központjaként próbálja meg egy helyre tömöríteni, a különböző képzőművészeti tematikájú, eddig is meglévő helyszíneket, azonban számos új elemmel is kibővítjük ezeket. Ez a zóna, több mint száz művész számára jelent majd, bemutatkozási és közös alkotótáborozási lehetőséget, miközben a workshop-okon a közönség is kipróbálhatja a tehetségét.

A Sziget legfőbb támogató idén a Dreher és a Mastercard. Általában a Nagyszínpad nagy nemzetközi sztárjai a legdrágábbak, nagyságrendileg 50-100 ezer dollár közé tehető egy-egy igazán nagy név fellépése.

A fővárossal évek óta együttműködnek, a területbérletért komoly összeget fizetnek az önkormányzatnak. További szolgáltatásokat is vásárolnak a fővárosi cégektől, melynek keretében értékesítik a budapesti kedvezméynekre jogosító Citypass-t.

A szervezők közölték, hogy a Tankcsapda játszik az amerikai Blink 182 zenekar előtt a Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 11-én a Pop-Rock nagyszínpadon. Immár megvan a Sziget Fesztivál Pop-Rock nagyszínpadának összes fellépője. A Tankcsapda a budapesti Ivan & The Parazol, a szentpétervári Leningrád, és a brit The 1975 után zenél a mínusz egyedik napon.

A fesztivál nulladik napján, augusztus 12-én lép fel az amerikai Queens of the Stone Age, majd az Opening Show a Deadmau5 celebrálásában. Szerdán, augusztus 13-án a brit Placebo és az amerikai Skrillex, csütörtökön az angol Lily Allen valamint a Macklemore & Ryan Lewis formáció zenél. Másnap, augusztus 15-én a walesi Manic Street Preachers és az amerikai Korn lép fel a nagyszínpadon. A hétvége első napján, augusztus 16-án a londoni Madness és a brit Prodigy, augusztus 17-én pedig az amerikai hip-hop duo az OutKast játszik, majd az End Show koncertje zárja a hetet, Calvin Harris közreműködésével.

Az első Sziget óta szinte mindegyik fesztiválon fellépett a fennállásának 25 születésnapját idén ünneplő Tankcsapda. Lukács László, a zenekar alapítója azért is örül a szigeti fellépésnek, mert a születésnapi jubileumi sorozat részeként mindössze hét alkalommal koncerteznek a nyáron.

Roma Sátor Sziget Fesztiválköztársaság Deadmau5 MasterCard hetijegy Sziget Kulturális Szervezőiroda colosseum Világzenei Színpad Vető Viktória napijegy Opening Show Queens of the Stone Age Hungarikum Falu HelloWood Afro-Latin Színpad Világfalu Nagyszínpad tankcsapda End Show Dreher