Világgazdaság

Nem nyúltak a kamathoz Matolcsyék

Nem változtatott az irányadó 1,35 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A Matolcsy György vezette testület elemzők szerint elsősorban nem is kamatcsökkentésekkel, hanem más módon lazíthat a monetáris kondíciókon.

Több szakértő valószínűsíti, hogy az MNB csökkenti inflációs előrejelzését, és vannak olyan várakozások is a Cityben, hogy bizonyos kondíciók teljesülése esetén jövőre újraindulhat az MNB kamatcsökkentési ciklusa.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint valószínűsíthető, hogy az MNB fenntartja enyhe alapállását, de óvatos marad a feltörekvő piacokkal szembeni rossz általános hangulat miatt. A alapkamat hosszas tartására utaló kommunikáció a ház szerint nem változik, de a meredekebbé vált hozamgörbe, valamint az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve kamatemelési ciklusának decemberre várt kezdete arra késztetheti az MNB-t, hogy keresse az önfinanszírozási program további erősítésének módjait, különösen a hosszabb kötvénylejáratokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétfői prognózisukban közölték: alapeseti várakozásuk továbbra is az, hogy az MNB 2016 első negyedében, valószínűleg márciusban újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és a ciklus végére 1 százalékig vagy még alacsonyabbra csökkenti alapkamatát. A ház szerint ugyanis az, hogy az és a egyaránt a várakozások alatt lesz, egyértelműen ebbe az irányba nyomja az MNB-t, bár a monetáris tanács erre egyelőre valószínűleg nem ad még jelzést, tekintettel arra, hogy csak nemrég ért véget az előző kamatcsökkentési ciklus.

A JP Morgan londoni elemzői előrejelzésük alátámasztására kiemelik, hogy a hitelezési aktivitás továbbra is gyenge, és a cég nem hiszi, hogy az MNB növekedésösztönző programja meghozza a jegybank által várt mértékű hitelkihelyezési fellendülést.

H.J. - MTI-->

trafiktörvény