Világgazdaság

Varga–Matolcsy-csörte miatt csúszhatnak a jüankötvények? Reagált az MNB

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank közötti súrlódás húzódik meg a tervezett jüankötvény-kibocsátás elhalasztásában – erősítette meg lapunknak két független forrás is. A halasztást hivatalosan a piaci bizonytalansággal magyarázták.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közötti súrlódás húzódik meg a tervezett jüankötvény-kibocsátás elhalasztásában – erősítette meg lapunknak két független forrás is. A halasztást hivatalosan a piaci bizonytalansággal magyarázták, ám úgy tudjuk, konfliktust okoz, hogy az MNB egyre jobban belefolyik a finanszírozási kérdésekbe. Ez azonban az Államadósság Kezelő Központ hatásköre, a szervezet pedig valójában az NGM alá tartozik. A devizafinanszírozással kapcsolatban pedig mások a két gazdaságpolitikai erőközpont elképzelései: a Varga Mihály vezette gazdasági tárca konzervatívabb, addig az MNB „bátrabb, újító” megoldásokat szeretne.

Nagy Márton, az MNB alelnöke kedden még úgy nyilatkozott, hogy a külföldi devizák közül idén elegendő lenne jüanban denominált papírokat piacra dobni – a részleteket firtató kérdést már azzal hárította el, az nem az ő hatásköre. Ennek ellenére a jegybank felső vezetése értesüléseink szerint a napokban egyebek közt azért is utazott Kínába, hogy ott a kötvénykibocsátás ügyében road-show-zzon.

A devizakötvények kibocsátását azonban már nem halogathatják sokáig, mert idén majdnem 5 milliárd eurónyi devizahitel lejár, és a tavalyi év végére (az adósságcsökkentés eléréséhez) leapasztott kormányzati tartalékok miatt is szoríthat az idő – hacsak nem sikerül gyorsan felpörgetni a forintpiaci eladásokat. Egy kormányközeli forrásunk azt mondta, nincs miért aggódni a jüankötvények kapcsán, mert a Bank of Chinával szervezett roadshow célja nem az eladás volt, hanem a kereslet felmérése.

"Ellentétben a Világgazdaság mai számában megjelentekkel, nincs súrlódás az MNB és az NGM között jüanban jegyzett kötvények kibocsátásával kapcsolatban" - közölte cikkünk megjelenése után az MNB. Figyelembe véve Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét, az MNB kifejezetten támogatja a jüan-kötvény kibocsátását a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében - írták.

Az Államadósság Kezelő Központ szerdai tájékoztatása szerint Magyarország jüankötvény kibocsátásának előkészítésére tartott "non-deal roadshow" sikeresnek tekinthető, továbbá a kibocsátásra szervezett találkozók csak tájékozódó jellegűek voltak, melyek megalapoznak egy későbbi sikeres devizakötvény kibocsátásnak - emlékeztetett az MNB.

Kiemelték: a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint Magyarország 2016-os devizaigénye teljes egészében megoldható lehet jüankötvények kibocsátásával, egyéb devizakötvények (euro, dollár) kibocsátása nélkül.

Autók Lakossági energia és üzemanyagárak tech A szerkesztő ajánlja makroadatok sport Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Orbán Viktor Oroszország autóipar Elemzői vélemények Népszavazás Hitelek: lakás Bűnügyek NGM energetika autó repülés jüan makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság Uber brókerbotrány fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Befektetési lehetőségek General Electric menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok BMW ingatlanpiac MÁV Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Buda-Cash