Világgazdaság

Ezreket lehet spórolni, mégsem kell mindenkinek az ingyenesség

A bankkártyások körülbelül negyede nem kért eddig az ingyenes készpénzfelvételből. Aki kérte, az sem használja ki a lehetőséget.

Még mindig sok bankszámlával rendelkező ügyfél van Magyarországon, aki fizet a kártyás készpénzfelvételért, mert nem igényelte az ingyenes lehetőséget. A jegybank adatai szerint természetes személyek körülbelül 9,32 millió számlát vezetnek a hazai bankoknál, a hitelintézetek nyilatkozatai szerint pedig a számlák nagyjából felénél kérvényezték az ingyenességet az ügyfelek. Ha az első számú számlát nézzük, vagyis azt, ahová az ügyfelek rendszeres havi jövedelme érkezik, akkor magasabb az arány, a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint ez 70-80 százalék körül lehet.

A banki ügyfelek 2014 februárja óta vehetnek fel díjmentesen készpénzt a bankautomatákból legfeljebb havonta két alkalommal, és maximum 150 ezer forintig. Ahhoz, hogy élhessenek ezzel a lehetőséggel, csupán egy nyilatkozatot kellett erről leadniuk, amit egyébként most is megtehetnek. A dokumentumhoz ráadásul még a fiókot sem kell felkeresniük, ha van internetbankjuk, ott is ki lehet tölteni. Bár a nyilatkozat kitöltése semmibe sem került, két év után is sokan vannak még, akik nem éltek a lehetőséggel. Hogy mi ennek az oka, azt a bankok is csak találgatják. „Lehetnek olyan ügyfelek, akikhez még nem jutott el az információ, és nem is hallottak a lehetőségről, másoknak nem volt idejük leadni a nyilatkozatot” – vélekednek az MKB szakértői.

Olyan vélemények is voltak emellett korábban, hogy a nyilatkozattételtől az is elriaszthatja az embereket, hogy az adatuk bekerül egy központi nyilvántartásba, amit lehet, hogy nem szeretnének. Lehettek emellett olyan ügyfelek is – bár egyre kisebb számban –, akik olyan számlacsomagban voltak, amelyhez legalább saját ATM-ben járt néhány ingyenes készpénzfelvétel, így nem nyertek igazán sokat a nyilatkozattal, ezért nem töltötték ki.

Aki nem kéri az ingyenes készpénzfelvételt, az a most hozzáférhető számlacsomagokkal általában sokkal drágábban bankolhat. Az ATM-es készpénzfelvételnél szinte minden bank felszámítja legalább a tranzakciós illetéknek megfelelő 0,6 ezrelékes díjat, de többnyire ennél többet is. Saját ATM-nél is több száz forintos díj rakódhat még a kötelező illetékre, idegen ATM-nél pedig még vastagabban foghat a bankok tolla: több száz forintot és emellé még 1-1,5 százalékos díjat is felszámolhatnak egy-egy tranzakció után. Vannak olyan számlacsomagok, amelyeknél egy idegen ATM-es készpénzfelvétel 150 ezer forint esetén 2-3 ezer forintba kerül.

Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget kérő ügyfelek kártyahasználati szokásai a bankok szerint megváltoztak az elmúlt években. Az, hogy idegen ATM-ből is lehet díjmentesen készpénzt kivenni, gyakoribbá tette az idegen automaták használatát – mondják a Budapest Bank szakértői. A havi két alkalmat és a 150 ezres limitet csak kevesen használják ki, a CIB-nél az ügyfelek kisebb hányada, az MKB-nál is kevesebb mint a fele. Az MNB adatai is hasonló arányokat mutatnak. Tavaly egy átlagos bankkártyával 12,8 alkalommal, vagyis havonta körülbelül egyszer vettek fel készpénzt ATM-ből, egy átlagos készpénzfelvétel összege pedig 63,4 ezer forint volt.

Offshore-botrány Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nemzetközi konfliktusok Hillary Clinton infrastruktúra-fejlesztés közbeszerzések makroadatok sport Ukrajna Orbán Viktor atm készpénz BKK makromutatók mezőgazdaság Élelmiszerpiac pénzfelvétel Easyjet Barack Obama