Világgazdaság

Merkel és Trump fátylat borítottak a múltra

Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök pénteki washingtoni találkozója legfeljebb a testbeszéd és a protokoll szakértőinek adott témát, igazi konkrétummal a felek nem szolgáltak a sajtónak. A hóesés miatt keddről péntekre halasztott első hivatalos tárgyalásukon áttekintették a két ország, illetve az Egyesült Államok és az közötti transzatlanti kapcsolatokat, ám a szilárd meggyőződésen, hogy új alapokra kell helyezni, de szorosabbra is kell fűzni a kötelékeket, más nem hangzott el a közös sajtótájékoztatón.

 

A Trump által meghirdetett, de egyelőre csak a csendes-óceáni gazdasági partnerség felrúgásáig terjedő protekcionista és Amerika számára kiemelt előnyökre jogot formáló külkereskedelmi politika megvitatása zárt ajtók mögött zajlott. Megfigyelők szerint a kancellár tolmácsolta a német gazdaság szereplőinek erős fenntartásait, s azt, hogy ha például az Amerikában összeszerelt német autókhoz külföldről beszállított részegységekre büntető jellegű vámot rónak ki, azzal rontják a versenyképességüket.

Persze éppen ez lenne Trump célja, a konkurens termékek adminisztratív eszközökkel történő háttérbe szorítása a hazai piacon. Merkel ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy egy barátságtalan lépésre határozott választ fognak adni. Trump ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy kereskedelmi kapcsolataik Németországgal jelenleg nem fair és nem kiegyensúlyozott alapokon nyugszanak. A másik érzékeny témában, a NATO-ban való szerepvállalás erősítésében egyetértettek a felek, Németország növelni fogja katonai kiadásait, megfelelve a szövetség azon elvárásának, hogy a két százalékát költsék erre a célra.
Mindenesetre a villámlátogatáson a megbeszélések szívélyes, kollegiális és tiszteletteljes hangnemben zajlottak – írja a Deutsche Welle.

A két politikus fátylat borított a múltra, magyarán Merkel túllépett azon, hogy Trump még az elnökválasztási kampánya során otrombán bírálta Amerika egyik legfontosabb szövetségesét, a Németországot vezető kancellárt. Elemzők szerint barátok ugyan nem lesznek, de tudnak majd együtt dolgozni, még ha a Fehér Házban Trump hibájából elmaradt kézfogás nem is erre utal. Nem ült a poén akkor sem, amikor Trump a sajtótájékoztatón azon élcelődött, hogy az a közös benne és Merkelben, hogy Barack Obama mindkettejüket lehallgattatta. A kancellár erre nem reagált, csupán gesztusaival érzékeltette, hogy mintha nem jól hallana.

szabadkereskedelem Donald Trump Merkel katonai kiadások Angela