Világgazdaság

Kiszervezik az ügyeletet

Kiszervezi a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet a betegek ügyeleti időben történő ellátását a hatágyas pulmonológiai osztály intenzív részlegén – derül ki az közbeszerzési értesítőjéből. A kiírás szerint négy évre szerződnének azzal a szolgáltatóval, aki három szakorvost és négy ápolót biztosít folyamatosan a betegellátáshoz. A kórházban fekvők napközbeni ellátását az intézmény által alkalmazott orvosok és ápolók végzik továbbra is.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott kórházakban nem példa nélküli egyes feladatok vállalkozói működtetése. Jellemzően a diagnosztikai ellátást, a túlmunkát és az ügyeleti ellátást szervezik ki, jelen esetben is az ügyeleti ellátás többletfeladatára írták ki a pályázatot – mondta a Világgazdaságnak Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkár. Egy kórház menedzsmentjének számos eszköze van a felmerülő problémák kezelésére, mint például az ápolók vagy az orvosok átcsoportosítása, ami ebben az esetben nehezebben kivitelezhető. A kiszervezés mögött az esetek többségében az áll, hogy a kórház ugyanabból a bérköltségből több nettó bért tud fizetni a kedvezőbb vállalkozói adószabályok miatt, illetve egy erre szakosodott vállalkozás több intézmény együttes munkaerőgondját nagyobb rugalmassággal és hatékonysággal tudja kezelni – tette hozzá.

A hazai alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból 26 ezer orvos és ápoló hiányzik – mondta korábban a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Az egészségügyi ágazatban sajátos túlmunkarendszer van érvényben: heti plusz nyolc kötelező munkaóra is elrendelhető, az alkalmazottak évente akár 400–416 órával dolgoznak többet legálisan. De önként is vállalhatnak heti plusz 12 órát, ami hathavi átlagban nem haladhatja meg a 60 órát, vagyis lehet olyan hét, amikor hatszor 12 órát dolgozik egy ápoló, és éves szinten akár 1040 óra is lehet a túlmunkája. A MESZK elnöke szerint ez a fajta munkaterhelés kiégeti a kollégákat, ezért is hagyják ott sokan az egészségügyet.

Tüdőgyógyintézet Törökbálint Kincses Gyula Balogh Zoltán orvos ápoló
Ezek is érdekelhetik