Világgazdaság

Duplázhat az idén a lóversenyfogadás

Az elmúlt évek számottevő informatikai beruházásai és marketingköltései után két állami cég együttműködésével megkezdődött az önfinanszírozó lóversenyszervezés felépítése.

Az árbevételt tekintve az idén duplázhat Magyarországon a lóversenyfogadás, a működtető cég már ez évben legalább nullszaldós lehet, s talán némi nyereséget is termelhet – mondta a Világgazdaságnak Pécsi István, a Magyar Lóversenyfogadást–szervező Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság 2017-ben elért 2,2 milliárd forintos árbevétele 700 millió forintot meghaladó veszteséggel párosult, tavaly pedig ismét túllépte az értékesítés a kétmilliárdot, de az adózás előtti eredmény is több százmilliós mínuszt hozott. Pécsi István az ambiciózus idei terveket a Szerencsejáték Zrt.-vel való együttműködésre alapozza, úgy látja, az elmúlt évek jelentős informatikai beruházásai és marketingcélú költései után végre megkezdődhet az önfinanszírozó lóversenyszervezés felépítése.

Az ügyvezető szerint az idei forgalom legalább háromnegyedét már a Szerencsejáték Zrt. országos hálózatában több mint 1600 településen és 4500 ponton elérhető Kincsem+ Tuti adhatja, a következő években pedig újabb hasonló játékok is megjelenhetnek a lottótársaság kínálatában. A Szerencsejáték Zrt.-vel hosszú távú, legalább öt-tíz éves szakmai, partneri kapcsolatot terveznek: beszállítóként jelentkeznek a termékekkel, amelyeket a nagyobb játékszervező értékesít, ez a nemzeti érdekek mellett kölcsönös gazdasági előnyöket hozhat.

Az internetalapú terminálokra már 2013-ban átállt a korábban kábeles rendszert fenntartó lóversenyfogadást szervező cég, így a hazai galopp- és ügetőversenyek mellett az utóbbi években számtalan nemzetközi futamra is lehetett már fogadni. Bár fajlagosan még mindig a magyar versenyek a kedveltebbek, tavaly már – a fogadási kínálat számossága alapján tízszeres túlerőben lévő – nemzetköziek hozták a forgalom kétharmadát. A francia futamok mellett belga, holland, német lóversenyek ugyanúgy szerepelnek a napi 25-30 eseményt felvonultató kínálatban, mint dubajiak vagy hongkongiak. Idehaza mintegy 10-12 ezer, lóversenyeken fogadó játékost tartanak számon, de a Szerencsejáték aktivitása révén szélesebb közönséggel is megismertetnék ezt a típusú játékot.

Dinamikusan növekszik a Kincsem+ Tuti iránti kereslet, holott a terméktámogatást is csak februártól, a marketingkommunikációs támogatást pedig áprilistól kezeljük kiemelten – mondta a Világgazdaságnak Kompolti Péter, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelemszervezési igazgatóhelyettese, aki szerint már vizsgálják további termékek bevezetésének lehetőségét. Szavai szerint az elmúlt hetekben az ötös és a hatos lottó főnyereményének rekordszintű halmozódása mellett azt figyelték meg, hogy az ilyenkor jellemző többletértékesítés ezúttal már a lóversenyfogadást is érintette. Az év elején egyébként a lóversenyjátékok hazai történetének eddigi legnagyobb, 104 millió forintos nyereménye is megszületett, ekkora összegek még Franciaországban sem mindennaposak.

A Kincsem+ Tuti játék a világ 24 országában, az év szinte minden napján elérhető, a futamokon részt vevő 14-20 ló közül kell eltalálni az első ötöt. Attól függően, hogy hány találata van a fogadónak, és azok a helyes sorrendben szerepelnek-e a szelvényén, egy-kétezer, több tízezer vagy akár több millió forintot is lehet nyerni, a kiemelt futamokon akár 600 millió forint is lehet a jackpot.

Ezek is érdekelhetik