Világgazdaság

Nem fékezte a Hungaropharmát a járvány

A Hungaro­pharma forgalma is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly tizenöt éves rekordot döntött a vényköteles gyógyszerek értékesítése.

A koronavírus-járvány évében 402,5 milliárd forint nettó árbevételt ért a Hungarpharma Zrt., csaknem 31 milliárd forinttal nagyobbat, mint 2019-ben – derül ki a kőbányai központú gyógyszer-nagykereskedő éves konszolidált beszámolójából. A magyar tulajdonú vállalat piaci részesedése több mint 40 százalék, 2019-es árbevétele alapján a Figyelő top 200-as listáján Magyarországon a 24. helyre került.

Az elmúlt évek nagyon komoly költségrobbanással jártak a gyógyszer-nagykereskedő cégek számára

– mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a vállalat honlapján elérhető videóban. Már két-három éve jelentős problémát okoz a megfelelő munkaerő felvétele és megtartása.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Feller kiemelte, hogy a költségek emelkedése kihat a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatok jövedelmezőségére.

Például a szállítási kiadások azért növekedtek, mert sok társaságnak gépkocsiparkot kellett váltania ahhoz, hogy megfeleljen a Good Distribution Practice (GDP) elveknek. Biztosítaniuk kell ugyanis a gyógyszertárakba történő szállítás során azt az előírt hőmérsékletet, amely a termékek törzskönyvi dokumentációjában szerepel. Viszont a piac és a fedezet növekedése nem tartott lépést ezzel a költségemelkedéssel.

Az e-beszámoló szerint a Hungaropharmának 2020 végén ugyanúgy tizenegy cégben volt százszázalékos tulajdona, mint egy évvel korábban.

A Hungaropharma több tízmilliárd forintos árbevétel-bővülése is hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban Magyarországon tizenöt éves rekordot döntött a vényköteles gyógyszerek 558,7 milliárd forintos értéke – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. Az eddig évekig csúcstartó 2011-es 501,7 milliárd forintos forgalmat 2019 után, 2020-ban is felülmúlta a forgalom: 2019-ben 181 millió, tavaly 185 millió doboznyi gyógyszer kelt el.

Az elmúlt években azonban a gyógyszerek értékét, illetve az eladott mennyiségét tekintve egyre eltérőbb mértékben nőtt a forgalom. Az orvosságok termelői és beszerzési ára ugyanis emelkedik, de a betegek száma gyakorlatilag változatlan. Ezt tükrözi, hogy a tavalyi forgalom 5,2 százalékkal bővült, de az eladott mennyiség csupán 1,9 százalékkal. Ennek az eltérésnek az az oka, hogy míg 2006-ban egydoboznyi gyógyszer átlagosan 2175 forintba került, tavaly már mintegy 3020 forintba.

Magyarország másik meghatározó gyógyszer-nagykereskedője, a Phoenix Pharma Zrt. a Figyelő top 200-as listáján a 31. volt 2019-ben, a 2020-as adatai azonban még nem érhetők el, mert közzétételüket a mannheimi anyavállalathoz, a Phoenix Pharma SE csoporthoz igazítja. A 2019-es nettó árbevétele 324,5 milliárd forint volt. (A Phoenix csoport 27 európai országban aktív, több országban saját gyógyszertárláncot is üzemeltet.) Meghatározó hazai gyógyszer-nagykereskedő az Euromedic-Pharma Zrt. is, amely több mint 25 éve látja el gyógyszerrel elsősorban a kórházakat. A Figyelő toplistáján 2019-ben a 117., 2018-ban a 143. helyre került. Az Opten adatai szerint 2019-ben 91,1 milliárd forint volt a nettó árbevétele, a 2020-as adatai augusztusban várhatók.

Feller Antal Hungaropharma Zrt.