Hszi Csin-ping kínai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök megerősítette a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok fenntartásának szándékát az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának keretében tartott kétoldalú megbeszélésén San Franciscóban csütörtök este.

World Leaders Gather In New York For The United Nations General AssemblyNEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 19: Japanese Prime Minister Kishida Fumio speaks during the United Nations General Assembly (UNGA) at the United Nations headquarters on September 19, 2023 in New York City. Heads of states and governments from at least 145 countries are gathered for the 78th UNGA session amid the ongoing war in Ukraine and natural disasters such as earthquakes, floods and fires around the globe. (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)
Kisida Fumio is kijelentette: kölcsönösen előnyös kapcsolatokra fog törekedni a közös stratégiai érdekek alapján.
Fotó: Getty Images

A felek megvitatták a japán tengeri élelmiszerekre kivetett kínai tilalom és egy Kínában őrizetbe vett japán üzletember kényes ügyét is.

A két országnak a közös érdekekre kell összpontosítania, és meg kell erősítenie, valamint új értelmet kell adnia a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésnek

– jelentette ki a kínai elnök. Japán és Kína a 2008. évi közös nyilatkozatában kinyilvánította, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatokra fog törekedni a közös stratégiai érdekek alapján, és gyakori magas szintű találkozókat tart egyebek között biztonsági témákban.

A két történelmi vetélytárs azonban az elmúlt években egy sor kérdésben, köztük területi vitákban és Tajvan ügyében is szembekerült egymással. A közelmúltban kapcsolataikat megterhelte a japán tengeri élelmiszerekre kivetett kínai tilalom, amelyet Peking azután léptetett életbe, hogy Tokió augusztusban a tengerbe engedte a fukusimai atomerőmű szennyezett vizét.

Kisida a találkozón sürgette a tilalom megszüntetését és az őrizetben tartott japán üzletember szabadon engedését. A japán miniszterelnök Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel is tárgyalt egy éven belül tartott hetedik találkozójukon. A felek együttműködésük elmélyítésére tettek ígéretet, és megvitatták az észak-koreai rakétakísérletekre vonatkozó aggodalmaikat.

Jun Szok Jol, Kisida Fumio és Joe Biden amerikai elnök rövid háromoldalú találkozót is tartott csütörtökön.

A 21 tagú Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetői november 15–17. között San Franciscóban tartják 30. csúcstalálkozójukat.