„Továbbra is határozottan ellenezzük, hogy a fukusimai atomerőmű megtisztított, de még mindig enyhén radioaktív hűtővizét a tengerbe engedjék” – jelentette ki egy japán halászati iparági csoport (National Federation of Fisheries Cooperative Associations) vezetője, Szakamoto Maszanobu, miután Nisimura Jaszutosi ipari miniszterrel egyeztetett. Szakamoto szerint az ágazat piacainak elvesztése és hírnevük megromlása miatt aggódik.

Xinhua Headlines: Concerns rage as Japan moves closer to discharging nuclear-contaminated wastewater(230809) -- TOKYO, Aug. 9, 2023 (Xinhua) -- This photo taken on March 6, 2023 shows the Fukushima Daiichi nuclear power plant in Futabacho, Futabagun of Fukushima Prefecture, Japan. (Xinhua/Zhang Xiaoyu)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Tokió geopolitikai okokból még nem döntött véglegesen az erőmű hűtővizének sorsáról.
Fotó: Northfoto

Nisimura azonban igyekezett lehűteni a kedélyeket: szerinte a terv megvalósítása egye sürgetőbb, és nem jelent egészségügyi kockázatot, bár az érintetteket ezzel nem sikerült teljesen meggyőznie – írja a Reuters. Tokió terve, hogy a 2011. márciusi földrengés és a szökőár okozta nukleáris katasztrófában megsérült erőmű megtisztított hűtővizét tengervízzel hígítják fel, majd azt fokozatosan az óceánba engedik egy erre épített víz alatti csatornán keresztül. A rendszert júniusban tiszta vízzel sikeresen tesztelték.

A vitára az ad okot, hogy egy izotópot, a tríciumot nem lehet kiszűrni, ami ugyan hígítva, de mindenképpen a tengerbe kerül.

A kormány ígérete szerint a metódus ártalmatlan lesz mind az emberekre, mind a tengeri élővilágra nézve. Egyes tudósok szerint azonban a trícium és más radioaktív részecskék okozta alacsony szintű vízszennyezés hosszú távú hatása nem eléggé ismert, ezért a tervet el kell halasztani. A régióban lévő országok közül Dél-Korea, Kína, Oroszország, Észak-Korea és a csendes-óceáni szigetállamok is aggályaiknak adtak hangot korábban, valamint a japán halászok is tiltakoznak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a múlt hónapban zöld utat adott a tervnek, de Tokió geopolitikai okokból még nem döntött véglegesen: a téma Tokió és Szöul kapcsolatában vált érzékeny kérdéssé, miután a japán és a dél-koreai kormány a két ország régóta feszült viszonyának mielőbbi rendezésén dolgozik, hogy a Kína és Észak-Korea által jelentett biztonsági fenyegetéshez hasonló, nagyobb horderejű kihívásokkal tudjanak foglalkozni.

A szigetország miniszterelnöke, Kisida Fumio a múlt héten Washingtonban egyeztetett Joe Biden amerikai és Jun Szogjol dél-koreai elnökkel az amerikai–japán–dél-koreai csúcstalálkozón, Kisida pedig nem akarta nehéz helyzetbe hozni koreai kollégáját, miután Dél-Koreában többször tüntettek a lépés ellen, és a közösségi médiában a japán termékek bojkottjára szólítottak fel. A japán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy 

kedden végleges döntés születik e kérdésről, a szigetország sajtója szerint pedig csütörtökön megkezdődhet a víz kiengedése. 

A megvalósítás kapcsán Kisida még nem mondott konkrét dátumot, mivel nem akarja feldühíteni szomszédait. Kína már bejelentette, hogy szigorítani fog a Japánból érkező élelmiszer ellenőrzésén, és fenntartja bizonyos termékek importjának tilalmát. Ha Peking teljesen felfüggeszti a behozatalt, az komoly csapás lenne: Tokió tavaly 634 ezer tonna tengeri terméket exportált 387,3 milliárd jen értékben. Legfőbb piaca Kína 22,5 százalékkal, őt követi a statisztikákban külön kezelt Hongkong 19,5 százalékkal.

Meghódította Európát a francia atomenergia

Svédországot megelőzve, Franciaország lett Európa legnagyobb nettó energiaexportőre az idei év első felében, míg Németország ezalatt exportőrből nettó importőrré vált. Még a hőhullámokat meglovagoló naperőművek sem tudták felvenni a versenyt az első fél évben a gall nukleáris reaktorok energiatermelésével.