A piaci adatok szerint itthon nagyjából kétezer hektáron hozzávetőleg háromezer tonna spárgát termesztenek, amelynek 80-90 százaléka exportra megy, főként Németországba és Ausztriába. A maradék itthon marad, így könnyen kiszámolható, hogy a hazai fogyasztás megdöbbentően alacsony.
A termék szezonja április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé (az utóbbi fogyasztása kifejezetten jól alakul). Ha a spárgaszezon kezdetekor induló importot is beleszámoljuk, április elejétől június közepéig jó minőségű spárgához lehet hozzájutni, vagyis nem csak egy-két hetes időszakban kapható ez a zöldség. Kérdés azonban, mit kezd a magyar háziasszony a spárgával, népies nevén csirággal.
A növény úgynevezett sípjait fogyasztják, itthon a 17. századtól találni feljegyzéseket róla, de sokáig jellemzően csak a főúri kertészetekben termesztették. A tehetősebbek a kimagaslóan jó élettani hatásai miatt fogyasztották. Magas a folsavtartalma, jó a vízhajtó képessége, és több vitamint is tartalmaz. A korabeli leírások szerint szárítva, porítva fájdalomcsillapítónak is használták gyulladt fogakra. Itthon a tömeges elterjedése a 20. században kezdődött, amikor megjelentek az üzemi méretű termesztésre vonatkozó ajánlások. A hatvanas évekre a jó exportlehetőségek miatt sok termelőszövetkezet foglalkozott spárgatermesztéssel, ám a nyolcvanas években szinte teljesen eltűnt a magyar kínálatból. Ekkorra mindössze 140 hektáron termesztették.
A magyar ételkészítési tankönyvek ugyan kitértek a spárga felhasználására, ahogyan az articsókáéra is, de csak az elkészítésének a technikájára adtak megoldásokat, receptúrákat vagy társításra ajánlott élelmiszereket nem ajánlottak hozzá. Így a hetvenes-nyolcvanas években végzett szakácsok számára, finoman szólva, nem volt ismert a zöldség (ahogyan például a pagodakarfiol, a bordáskel, az endívia vagy a ruccola sem). Itthon és a nemzetközi porondon is a kilencvenes években kezdett újra divatba jönni. Két trend is a spárga fogyasztására terelte a figyelmet. Egyfelől az egészséges életmódra vonatkozó ajánlások ebben az időszakban jelentek meg nagy számban, másfelől elindult a – Nicholas Kurti, magyar származású oxfordi professzor és Hervé This francia kutató nevéhez köthető – molekuláris gasztronómiai forradalom. A spárga bekerült a szuperélelmiszerek közé, és a molekuláris konyha érdekesnek találta az ízét. Ajánlásokat is tett, milyen élelmiszer-alapanyagokkal érdemes párosítani. Meglepő módon az elkészített spárga remek párost alkot például az eperrel (a két termék szezonja is egybeesik), málnával, kávéval, naranccsal, valamint a hagyományos kísérőkkel, mint a csirke, tojás, vaj vagy burgonya. A molekuláris gasztronómia
– nem csak a spárga esetében – újraformálta a zöldségfelhasználást az éttermekben. A spárgáról például lebontotta a hagyományos hollandi mártás sztereotípiát, és egészen új irányba terelte az élelmiszert.
Az új irány és persze a német spárgakultusz kiteljesedése itthon ismét a termesztés erősödéséhez vezetett. Az export felfutása mellett csak a kétezres évek második felében jelent meg rendszeresen, statisztikailag mérhetően a magyar háztartások menüjében. Itthon főként levesként, párolva és (a zöld fajtát) grillezve fogyasztják, jellemzően köretként.
A magyar fogyasztást a viszonylag magas ár és a termékismeret hiánya befolyásolja. A jó minőségű termék kiválasztásához kevesen értenek. A nem megfelelő minőségű alapanyag szinte kizárólag krémlevesnek jó, a fás, öreg termék élvezhetetlen. A magas ár miatt sokan nem próbálkoznak a vásárlással. Ennek ellenére egyre több a kísérletező, és az éves termelés növekedése mellett az export arányaiban ugyan nem, de abszolút értékben növekszik a belföldi piac igénye is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.