Agrár

Az egekbe szökik a tojás ára

Idén márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 2,6, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,2 százalékos növekedéséből tevődik össze. 2018 január–márciusában a mezőgazdasági ráfordítási árak 2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH jelentéséből.

Ezév márciusában tavalymárciusához képest gabonafélék ára 10 százalékkal emelkedett, a zöldségfélék ára 7,4, a burgonyáé 19 százalékkal volt alacsonyabb. Az élő állatok termelőiár-szintje lényegében nem változott, az állati termékeké 6,2 százalékkal lett magasabb. A vágósertés ára 3,2 százalékkal csökkent, a januári felvásárlási mélypont után (342 forint/kilogramm) márciusban 376 forint/kilogramm volt.

A tej ára 3,2, a tojásé 17 százalékkal volt több.

Forrás: MW

Az idei év január–márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,3, ezen belül a növényi termékek ára 0,9, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 2 százalékkal voltak magasabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 6,5 százalékos emelkedéséből adódott.

A takarmányok ára 2,4, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 4,3, a keveréktakarmányoké 1 százalékkal nőtt.

A műtrágyaárak 1,6 százalékkal voltak magasabbak, és annak ellenére, hogy az elmúlt félévben folyamatosan emelkedtek, a 2015. évi árszinttől még mindig jelentősen elmaradtak.

A növényvédő szerek ára 2, az állatgyógyászati készítményeké 1,2 százalékkkal bővült.

Az energia és kenőanyagok ára 0,5 százalékkal nőtt, a vetőmagárak 5,4 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 8,3, a gépberuházásoké 5,8 százalékkal emelkedett.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 99,3 százalékvolt.

KSH mezőgazdasági termelői árak
Kapcsolódó cikkek