Agrár

Olcsóbb lett a hazai meggy

Az időjárás miatt romlott az érdi bőtermő meggy minősége és csökkent a mennyisége, a későbbi érésű fajtáknál egyelőre kérdéses, hogyan alakul a termés – közölte a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a 2018. évi meggypiaci kilátásokról közzétett jelentésében pénteken.

Hangsúlyozzák, az árak az időjárás és a külföldi vevők elmaradása miatt csökkentek az elmúlt egy héten: a kilogrammonkénti nettó 150-160 forintos konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15 százalékkal esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységben van, 30-50 forint között alakul kilogrammonként.

A korábban prognosztizáltaknak megfelelően a terméktanács továbbra is fenntartja, hogy

június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a meggypiacon a főfajták együttérése miatt,

és előfordulhat, hogy a betakarított mennyiségnek a feldolgozóipari kapacitások szabnak határt.

Fotó: Budapesti Nagybani Piac

Az érdi bőtermő meggy szürete pár napon belül az egész országban befejeződik, a hét végén és a jövő hét elején pedig elkezdődik a debreceni bőtermő, majd jövő hét közepén az újfehértói fürtös, a kántorjánosi, a petri és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, amelyek együttesen a magyar meggytermés mintegy 60 százalékát adják – írták.

A terméktanács arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai rövid távú kereslet-kínálati viszonyok miatt a meggy piaci árának alakulását több bizonytalansági tényező is terheli a következő néhány napban.

FruitVeB meggytermés
Kapcsolódó cikkek