Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.
MTI
2018.08.24, 15:13
Megosztom a cikket
Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét „jó erős átlagosnak” nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár.
A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.
Fotó: Sóki Tamás
Nagy Gergely az MTI érdeklődésére jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt – a korábbiakon túl – nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni
a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.
A hegyközségi titkár azt mondta: ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet. Nagy Gergely szerint a továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak.
Ne maradjon le a Világgazdaság híreiről, olvassa őket mindennap!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.