Agrár

A régió legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő és feldolgozója jön létre

Egy harminc hektáros üvegház, ötven hektáros szabadtéri kertészet is része annak az óriásberuházásnak amit Nagy István agrárminiszter jelentett be kedden Mosonmagyaróváron.

Közel egymilliárd eurós, mezőgazdasági és infrastruktura-fejlesztési beruházást valósít meg Hegyeshalom-Bezenye települések határában a német FAKT AG társaság – jelentette be kedden Nagy István, agrárminiszter. Tájékoztatása szerint a fejlesztés egész Közép-Európában egyedülálló, közel 330 hektár területen jön létre. Központi eleme egy olyan kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központ, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálását egész Európában. Nagyszabású tervek vannak születőben az akvakultúra és az élelmiszerfeldolgozás terén is – derült ki a miniszter beszédéből. Mint mondta,

összesen ezermillió eurónyi fejlesztés irányulhat a mezőgazdasági termelés- és a hozzá kapcsolódó ipari fejlesztésekhez, ami így az elmúlt évtizedek legnagyobb, komplex magyarországi agrár- és élelmiszeripari beruházása lesz.

Mindehhez és a tervezett nagyszabású lakóingatlan-fejlesztéshez modern közlekedési, energetikai, információtechnológiai és közműhálózati infrastruktúra kiépítésére is lehetőség nyílhat a beruházás kapcsán.

Magyarország 2018-ban 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsféléket, 75,5 milliárd forint értékben pedig friss zöldségféléket. Hatalmas előrelépést hozhat hazánknak ezért e beruházás, hiszen ma a hajtatott termékek közül szinte csak paprikából van árualapunk, paradicsom vagy éppen uborka tekintetében pedig még a hazai piacon is kihasználatlan lehetőségeink vannak – tette hozzá Nagy István.

 

Fotó: Kallus György / VG

A beruházás üvegházas projektelemén túl majd ugyanolyan fontosnak mondta a szakminiszter a magyar mezőgazdasági és kertészeti termékek exportjának fejlődését szolgáló,

50 hektárra tervezett feldolgozó- és logisztikai kapacitást. A legkorszerűbb árukezelő központ és hűtőház létrehozása nem csak a felépítésre kerülő 30 hektárnyi üvegházban és az 50 hektáron tervezett szabadföldi kertészetben előállításra kerülő árunak, hanem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára jelenthet kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

A tervezett beruházás előreláthatóan ötezer új munkahelyet is teremthet. Nagy István megköszönte Hubrert Schulte-Kempernek, a FAKT AG elnök-vezérigazgatójának, egyben tiszteletbeli magyar főkonzulnak, hogy szíve a magyar vidék felé húzta, és bennünket választott partnerének.

Hubrert Schulte-Kemper rávilágított: Magyarorszag újkori történetének legnagyobb agráripari beruházását jelentették be, amely során a FAKT AG modern, fenntartható módon kivan agrárgazdasági- és élelmiszeripari termékeket termelni, továbbá a beruházással élhető munka- es lakókörnyezetet létrehozni. Mint mondta, a beruházás további célja egyész Magyarország területéről származó agrártermékek feldolgozása és ezzel az értékteremtés növelése. A beruházók együttműködni terveznek a térség szakképzésével, felsőoktatás és kutatás-fejlesztés terén.

Hubrert Schulte-Kemper Nagy István mezőgazdaság üvegház FAKT AG növénytermesztés
Kapcsolódó cikkek