Agrár

Nagy István: a tudásalapú mezőgazdaságé a jövő

A magyar agrárium évezredes hagyományaira építve a tudásalapú mezőgazdaság lehet az ágazatot érő kihívásokra a válasz.

A magyar agrárium kibocsátása folyamatosan növekszik, tavaly elérte a 2720 milliárd forintot, az élelmiszergazdasági pedig közel 9 milliárd euró volt. Ahhoz azonban, hogy ezeket az eredményeket továbbra is fenn lehessen tartani, illetve folytatódjon a növekedés, korszakváltásra van szükség a mezőgazdaságban – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az idei Bábolnai Gazdanapok megnyitóján. A magyar agrárium évezredes hagyományaira építve a tudásalapú mezőgazdaság lehet az ágazatot érő kihívásokra a válasz. A precíziós technológiák alkalmazása, az agrárium digitalizációja a magyar mezőgazdaságban nagy problémát jelentő munkaerő felhasználását is csökkenti, az alacsonyabb hatóanyag-felhasználással pedig egyben a környezetet is kíméli, ezzel pedig a társadalmi elvárásoknak is megfelel – tette hozzá.

Fotó: Agrárminisztérium / Fekete István

A technológia azonban önmagában kevés, az alkalmazásához szükséges tudást is meg kell szerezni, az agrártárca pedig dolgozik az ezt segítő intézményrendszer fejlesztésén

– mondta a miniszter.

Emellett próbálják elősegíteni a generációváltást, amit jelez az is, hogy eddig 40 milliárd forintot fizettek ki 1040 fiatal gazda támogatására, valamint gazdaságuk elindításában 1300 termelőt segítettek összesen 15 milliárd forinttal.

Bábolna Nagy István agrárium mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek