Agrár

A termelői árak növekedése húzta a kibocsátást

Mennyiségben ugyan csökkent, értékben viszont már bővült az ágazat termelése.

Növekedett 2019-ben az állattenyésztés aránya a teljes mezőgazdasági kibocsátásban – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből, amely a mezőgazdasági számlarendszer adatait felhasználva készíti el az agrárteljesítményre vonatkozó első becslést. Az előzetes számítások szerint

a két alaptevékenység, a növénytermesztés és a kertészet, valamint az állattenyésztés kibocsátásának aránya az idén 61 és 39 százalék, miközben ez az arány 2018-ban 62 és 38 százalék volt.

Összességében a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 3,1 százalékkal haladta meg a tavalyit.

  • A termelés költségei 4 százalékkal emelkedtek,
  • a bruttó hozzáadott érték 1,7 százalékkal,
  • a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 0,2 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.
  • Fotó: Bugány János / MTI

    Mennyiségben csökkent a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátása:

    a tavalyi 3 százalékos emelkedés után idén 0,7 százalékos a visszaesés.

    Bár a gabonatermés emelkedett, növényi termékekből 2,3 százalékkal kevesebbet állítottak elő a magyar termelők, elsősorban az ipari növények és a zöldségfélék mennyisége esett vissza. Az állatok és állati termékek volumene viszont 1,7 százalékkal bővült.

    A mezőgazdasági termelői árak 2019-ben átlagosan 4 százalékkal emelkedtek 2018-hoz viszonyítva, ami a növénytermesztési és kertészeti termékek 3, valamint az élő állatok és az állati termékek termelői árának 6 százalékos emelkedéséből jött össze. A mennyiségi és árváltozásokat, továbbá a termeléshez kötött támogatásokat is figyelembe véve a növénytermesztési és a kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,7, az állatok és az állati termékek kibocsátásának értéke pedig 7 százalékkal nőtt.

    A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

    húsmarha sertéstenyésztés NAIK állattenyésztés növénytermesztés
    Kapcsolódó cikkek